Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Навике које нам скраћују живот

Многа истраживања до сада су показала да генетика није једини фактор који одређује да ли ћемо доживети дубоку старост, већ да велику улогу у свему играју и наше свакодневне навике.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

И док неке од њих могу да нам помогну да живимо дуже и смање ризик од одређених болести, постоје и оне навике које нам утичу, а да тога нисмо ни свесни.

Не пијете довољно воде

Хидратација је изузетно важна када је у питању очување нашег здравља и тиме доказано доприноси дужем животу. Недовољан унос течности, посебно воде, може допринети бржем старењу, што ни у ком случају није ничија жеља. Адекватна хидратација је важна током целог живота, јер вода обезбеђује окружење за метаболичке реакције и штити одређене делове тела, пре свега фокусирајући се на нашу кожу. Наиме, недавно спроведена студија, открила је да је хронична дехидрација главни фактор у убрзавању процеса старења и на тај начин може скратити животни век услед појаве хроничне болести или преране смрти.

Претерујете са алкохолом

Стручњаци упозоравају да би свако ко претерано ужива у пиву, вину и жестоким алкохолним пићима могао да се суочи са ризиком од раније смрти. Дакле, ако желите да се осећате најбоље у својим златним годинама, требало би да смањите или потпуно избегавате алкохол. Прекомерна конзумација алкохола повезана је са одређеним врстама рака и оштећењем јетре, а код жена може погоршати већ постојећа стања као што су остеопороза, дијабетес или висок крвни притисак. Исто тако, већину лекова не треба узимати са алкохолом, због чега су опасним дејствима посебно подложни хронични болесници, односно сви они који редовно морају да пију терапију, а успут конзумирају и алкохолна пића.

Не проводите довољно времена на отвореном

Ако не проводимо довољно времена на отвореном, нећемо бити на сунцу, а као резултат тога може се појавити недостатак витамина Д. У недавној великој студији научници су открили да је витамин Д повезан са дужим животним веком. Истраживање је спроведено на више од 78.000 одраслих у Аустралији и трајало је 20 година.

Превише седите

Постоји разлог зашто вас паметни сатови подстичу да се крећете сваки сат, а то је зато што је предуго седење повезано са краћим животним веком. Недавно истраживање је тако показало да је дуготрајно седење фактор ризика за прерану смрт, независно од физичке активности. Дакле, чак и ако вежбате много пута недељно, седење дуже од три сата дневно може вам одузети две пуне године живота.

Не дружите се довољно

Још једна изненађујућа ствар која скраћује животни век је недостатак друштвене интеракције. Једно истраживање је показало да усамљеност може бити највећа претња опстанку и дуговечности, при чему осећај усамљености директно нарушава наш имуни систем чинећи нас мање отпорним на болести и инфекције.

Ako vam se kosa često masti nemojte nikada ove stvari da radite

Преузмите андроид апликацију.