Почетна > Србија
Србија

Траже алиби за пораз: Бежали од гласања, а сада кукају о ,,намештеним изборима“ да би имали изговор за изазивање нереда

Прича о крађи избора је само алиби за пораз у који срљају сваким даном који их приближава 17. децембру.
Фото: Илустрација/Antonio Ahel/ATA Images

Зашто Даници Поповић, професорки Економског факултета и колумнисткињи магазина НИН, није дозвољено да се придружи групи од четрнаест интелектуалаца и глумаца који су основали „Проглас“?

После толико година интервјуа и ауторских текстова у којима се залагала за чисти капитализам и безрезервно прихватање свих иницијатива из Брисела, ова звезда свих петиција и писама подршке противницима владајуће странке искључена је из прве лиге опозиционара из „круга двојке“.

Зато је сада принуђена на понижавајуће играње у баражу…

Отуда интервју таблоиду Нова, где професорка даје све од себе, срља ка противничком голу, занемарујући при томе и логику и етику.

– Имамо штрајкове пољопривредника, поштара, синдиката здравствених радника. Шта вам то говори? – пита је таблоид.

– Говори ми да Вучић контролише све – и медије, поштаре и пољопривреднике – одговара професорка.

– Где је ту логика? – питамо ми.

Па онда иде овако:

– Уколико велики број грађана изађе на изборе, да ли је могуће да исти буду покрадени? – пита таблоидни новинар из Нове.

– Наравно да је могуће! И још горе је могуће: да опозиција добије, али да они прогласе своју победу – одговара професорка Економског факултета и експерт за крађу избора из хобија.

А ми питамо – где је ту етика?

Јер ова је ствар много озбиљнија од наклапања у Новој. А ево зашто, што би рекао Басара да каже Блиц.

Тврдња да ће избори бити покрадени чула се исте вечери кад су расписани, а пласирали су је лидери опозиционих странака који су изборе агресивно у Скупштини и на улици тражили.

Како то, питаће неки.

МЕЧКА ЗАИГРАЛА ПРЕД КУЋОМ

Лепо, јер опозиција је бежала од гласачких кутија као ђаво од крста.

Летос, док су трајали протести, Срђан Миливојевић је тврдио:

– Ја сам рекао и у лице Ани Брнабић: да ми не тражимо изборе, ово није борба за власт .

Зоран Лутовац је овако говорио:

– Ако распише изборе, имаће грађане на улицама!

А овако Мариника Тепић:

– Било би погрешно да идемо на изборе.

И да још цитирамо Микија Алексића:

– Причом о изборима Вучић жели да разводни протесте и плаши мечку решетом.

Онда су се протести самоугасили, а они су покушали да се изваде захтевајући изборе, проценивши да их Вучић неће дати. Процена им је била погрешна. Она Алексићева мечка заиграла им је пред кућом.

У држави у којој хиљаде верују да је Земља равна плоча, десетине хиљада да нас млазњаци трују са неба, а стотине хиљада да вакцине убијају, логично је да најмање милион људи сматра да се избори (сваки) намештају и да ће тако бити и с гласањем 17. децембра. Али Драган Ђилас, Мариника Тепић, Мики Алексић, Здравко Понош, Радомир Лазовић и остали знају да неће бити тако. Они су сасвим свесни да неће добити довољно гласова за победу.

Прича о крађи избора је само алиби за пораз у који срљају сваким даном који их приближава 17. децембру.

НЕОДГОВОРНО И ОПАСНО

А да ли Даница Поповић зна оно што и они, али им помаже у прављењу одступнице, или верује у приче о крађи, потпуно је свеједно. И подједнако проблематично.

Јер тврдње о непоштеним изборима и крађи гласова увод су у постизборну нестабилност друштва од које нико нема користи, осим што ће лидери листе „Србија против насиља“ и њихови партнери са деснице, као, сачувати углед.

Србији је, међутим, доста протеста на улицама и свађа из политичких ровова. Пред њом су озбиљни изазови: рвање са светском економском кризом чији таласи плаве и наше обале, тешки и неравноправни преговори о статусу КиМ, безбедносни изазови због ратова у Украјини и на Блиском истоку…

Зато је сејање сумње без основа и без доказа, оно што они раде и у чему Даница Поповић учествује – ма колико личило на наклапање две комшинице уз кафу, или дискусију уз млако пиво пред задружном продавницом – неодговорно и опасно.

Пријавили сте листе, одредили контролоре гласања, водите кампању… и чекајте проглашење резултата. Шта буде – то ће вам бити.

А други пут се не хватајте у коло ако немате паре за музику.. Па да мора да вас брани Даница Поповић.

Savo Manojlović i njegova organizacija „Kreni-promeni“ na platnom spisku dokazanih srbomrzaca (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.