Почетна > Бизнис
Бизнис

Крипто берза Бајненс кажњена са четири милијарде УСД, није спречила прање новца

Највећа светска крипто берза Бајненс пристала је да плати судску нагодбу од око четири милијарде долара, пошто се њен оснивач и извршни директор Чангпенг Џао пред америчким судом изјаснио кривим због тога што није спречио прање новца на овој платформи.
Фото: Танјуг/Ken Lambert/The Seattle Times via AP

Џао је поднео оставку на позицију извршног директора компаније, а Бајненс је признала да је прекршила амерички Закон о банкарској тајни и програм санкција, као и да није пријављивала сумњиве трансакције, преноси АП.

„Ако користите нову технологију за кршење закона, ви нисте иноватор него криминалац“, рекао је амерички државни тужилац Мерик Гарланд који је нагодбу назвао једном од највећих корпоративних казни у историји САД.

Министарство финансија САД је саопштило да ће у склопу судске нагодбе током наредних пет година надзирати рад крипто берзе Бајненс, као и да се ова компанија обавезала да ће постепено потпуно напустити америчко тржиште.

Фирма Бајненс је навела да је донела „погрешне одлуке“ јер је брзо прерасла у највећу светску крипто берзу и додала да судском нагодбом признаје своју кривичну одговорност.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен је истакла да је Бајненс обрадила трансакције „незаконитих актера“ и тиме „подржала активности као што су сексуално злостављање деце, трговина наркотицима или тероризам у више од 100.000 трансакција“.

Бајненс није поднела ниједан извештај о сумњивим активностима везаним за те трансакције, а компанија је дозволила више од 1,5 милиона трговања крипто валутама којима су прекршене санкције САД, нагласила је Јелен.

Према њеним речима, трансакције на платформи Бајненс су обављале и Хамасове бригаде Ал Касам или сунитска Ал Каида.

Svetska banka predviđa rast ruskog BDP-a za 1,6 odsto

Преузмите андроид апликацију.