Početna > Svet
Svet

Albaneze: Incident kineske mornarice u kojem je povređen ronilac opasan

Premijer Australije Entoni Albanez izjavio je danas da je kineski ratni brod delovao na „opasan i neprofesionalan način“ tokom incidenta sa plovilom australijske mornarice u kojem je povređen vojni ronilac.
Foto: Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP

Australija je u subotu optužila kinesku ratnu mornaricu da je nanela lakše povrede australijskom vojnom roniocu koji je pokušavao da skine ribarske mreže sa propelera broda, navodi Rojters.

Australijska vlada je prenela kineskoj vladi da je ozbiljno zabrinuta zbog „nezbezbednog i neprofesionalnog ponašanja“, potvrdio je ranije ministar odbrane Australije Ričard Marls.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva odbrane, australijski brod HMAS Tuvumba u utorak se zaustavio u međunarodnim vodama, u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, nakon što mu se oko propelera obmotala ribarska mreža, preneo je AP.

Kineski razarač koji je patrolirao u blizini prišao je australijskom brodu i počeo da koristi sistem za detekciju objekata – sonar, uprkos tome što je fregata signalizirala da namerava da sprovede ronilačke operacije i zahtevala da se kineski brod drži podalje, navedeno je u saopštenju.

Medvedev: Bajdenova izjava o ratovima suština američke bezbednosne doktrine

Preuzmite android aplikaciju.