Почетна > Србија
Србија

ГИК: Гласачки листићи за београдске изборе беле боје, збирна листа до 1. децембра

Градска изборна комисија (ГИК) донела је одлуку да гласачки листићи за изборе у Београду буду беле боје са заштићеним воденим жигом по целој површини, а крајњи рок за предају листа биће исти као и за парламентарне изборе, а то је 26. новембар.
Фото: Танјуг/БЕОИНФО

Према Роковнику који је усвојио ГИК, листе се могу повући или кандидати изоставити са проглашене листе до дана утврђивања збирне изборне листе, односно до 1. децембра.

ГИК после предаје изборне листе решење о њеном проглашењу треба да донесе у року од 48 часова.

Утврђивање и објављивање збирне изборне листе у Службеном гласнику мора се обавити до 1. децембра.

Рок за доношење решења о закључењу бирачког списка и утврђивање укупног броја бирача је 1. децембар, за достављање решења о закључењу бирачког списка је 2. децембар, након чега се он објављује у Службеном гласнику града Београда.

Грађани имају рок до закључења бирачког списка, односно 1. децембра, да поднесу захтев управама градских општина за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку.

Захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку Министарству државне управе и локалне самоуправе може се поднети од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ након чега ће у „Службеном гласнику града Београда“ бити објављен коначни број бирача у Београду на сваком бирачком месту.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета у року од 24 часа од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

У одлуци о утврђивању изгледа и боје гласачког листића се наводи да ће се текст гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије штампати на српском језику, ћириличним писмом, док ће гласачки листићи на изборима за одборнике Скупштине града Београда бити беле боје.

Контролни лист за проверу исправности гласачке кутије штампаће се на папиру резедо боје заштићеним воденим жигом по целој површини.

Позиви за гласање морају се доставити грађанима најкасније до 11. децембра.

Подношење пријава за посматрање избора за домаће посматраче отворено је до 9. децембра, а за стране посматраче до 6. децембра.

Београдски избори спровшће се на истим бирачким местима и по истим правилима као и парламентарни.

То значи да ће бирачка места бити отворена 17. децембра од 7:00 до 20:00 часова, а да предизборна тишина почиње да тече 14. децембра у поноћ и траје до затварања бирачких места.

Republika Srbija od danas vlasnik 100 odsto Er Srbije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке