Početna > Biznis
Biznis

Nemačka: U oktobru manje uskih grla u proizvodnji

Nemačke kompanije imaju manje problema sa nestašicama materijala nego ranije, zaključak je najnovije ankete Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

U oktobru je 18,2 odsto nemačkih kompanija prijavilo nestašice, što predstavlja pad u odnosu na septembarskih 24 odsto, navodi se na veb stranici IFO.

„Situacija se vratila skoro na nivo pre krize. Kompanije sada treba da diverzifikuju svoje lance snabdevanja, povećaju nivoe zaliha i naprave planove za nestašice koje mogu da nastanu u budućnosti“, izjavio je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Na uska grla u snabdevanju materijalom se i dalje najviše žali auto-industrija, ali udeo firmi iz ovog sektora koje su prijavile nestašice je naglo pao u oktobru – na 36,8 odsto sa septembarskih 53,3 odsto.

U svim ostalim industrijama udeo kompanija sa nestašicama je ispod 30 odsto, a u većini slučajeva i ispod 20 odsto.

Među proizvođačima mašina i opreme i proizvođačima električne opreme, oko 25 odsto anketiranih je prijavio uska grla u snabdevanju.

Najgora situacija sa nestašicama je bila u decembru 2021. godine, kada je 82,4 odsto nemačkih firmi registrovalo probleme sa snabdevanjem.

Kolike su plate u Nemačkoj?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake