Почетна > Свет
Свет

Србин не жели да напусти Авганистан

Србин Виктор Урошевић који живи у авганистанском граду Лашкар Гаху, који су међу првима заузели талибани поручио је да не жели да се евакуише из тог града, јер је, каже, ситуација сада мирнија.
Фото: Танјуг/AP/Andrea Comas

Талибани су преузели власт у Кабулу, а Урошевић каже да је читав Авганистан брзо освојен иако се није очекивало освајање великих градова за које су Талибани обећали да их неће дирати.

На питање да ли се осећа сигурно у таквом окружењу, Урошевић каже да у Авганистану нико не може да гарантује сигурност, као и да је током три године, колико борави тамо, видео велики број цивилних жртава, а које су биле колатерална штета сукоба који су вођени.

Виктор Урошевић ради као медицински координатор болнице „Emergency NGO“ у граду Лашкар Гах, у самом „срцу“ талибанске моћи.

Отет украјински авион у Кабулу.

Он наводи да је откако је почела офанзива на Лашкар Гаху, па све до 13. августа, град изгледао као „ратна зона“ и додаје да се сада ситуација мало смирила.

„Раде продавнице, маркети, путеви су отворени. Значи, једна нормална ситуација“, примећује Урошевић.

Наводи да се тачан број жртава овог сукоба не зна, али да се претпоставља да је реч о великом броју.

Додао је и да је велики број људи подлегао повредама јер нису могли да буду транспортовани до болнице.

Иначе, провинција Хелманд, у којој се Лашкар Гах налази, једно је од највећих упоришта Талибана и део Авганистана из ког долази највећи број њихових лидера, као и бораца.

 

Преузмите андроид апликацију.