Почетна > Србија
Србија

Вучић: Србија јасно осудила упад Хамаса, али рекла и да је против убијања цивила

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Паризу, где учествује на мировном форуму, да је Србија на почетку сукоба између Израела и Палестине јасно осудила упад Хамаса, али и јасно ставила до знања да је против убијања цивила и медицинског особља.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је, одговарајући на питање РТС-а о томе да ли је неко на форуму понудио идеју или решење за излазак из сукоба, рекао је да не мисли да такво решење у овом тренутку ико може да понуди.

„Морате да имате сагласност обе стране, а то је немогуће“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Израел до сада имао пуну подршку САД, али да се то сада полако мења због јавног мњења у Америци.

„Добрим делом због догађаја, али добрим делом због деловања на друштвеним мрежама, где је потпуна доминација про-палестинских порука. Дакле, и европски политичари, па и амерички политичари, мораће полако да се окрећу у том смеру. Ми смо јасно осудили терористички упад Хамаса. На почетку смо јасно рекли да смо против убијања цивила и медицинског особља. Нама су пријатељи и једни и други и чуваћемо пријатељство и са једним и другима“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су скупови попут мировног форума у Паризу важни, како би поставили ствари за будућност и анализирали ситуацију у свету која се због ривалства и подела, мења брже и интензивније него икада.

„У последњих шест месеци, а у последње две године, готово много тога је промењено у свету и много тога је другачије, него што је било. И много брже се мења него што се мењало током 30-40 година. Живимо у ери интензивних промена у којем не можемо све ни да похватамо. Живимо неупоредиво брже и зато су овакви форуми важни да би се ствари анализирале, да би се могле постављати ствари за будућност и да се види да ћемо сви бити заједно“, рекао је Вучић за РТС упитан где се налази човечанство у односу ривалства САД и Кине, с обзиром на то да овогодишњи форум носи назив „Проналажење заједничких основа у свету ривалства и подела“.

Он је додао да су се на форуму могле чути неке нове идеје, од најутицајнијих политичких и финансијских центара и додао да се могло чути да ће кредити морати да буду дугорочнији и орочени не на 10 и 15 година, већ на 30 до 40 година.

Он је нагласио да све велике силе покушавају да повећају свој утицај на афричком континенту.

„Велика је борба за Африку. То су Америка, Кина, Европа, читајте, највише Француска, али и Немачка све више због сировина.

Турска као регионална сила и Русија, која и својим војним присуством, али и додатним економским присуством, покушава задржати своје место у Африци“, објаснио је Вучић.

 

Sportisti sa izborne liste SNS: Želimo da ovu utakmicu pobedimo sa vama (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.