Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан рођен је Калашњиков, изумитељ најчувенијег оружја на свету

Његова најчувенија креација, аутоматска пушка АК-47, изведена из иницијала његовог имена и последње две цифре године када је прототип завршен.
Михаил Тимофејевич Калашњиков, чије име је постало синоним за једну од најпрепознатљивијих и најраспрострањенијих врста оружја у свету, рођен је на данашњи дан 1919. године у селу Курја, у тадашњем Совјетском Савезу.
Фото: Wikipedia

Од раног детињства, Калашњиков је показивао интересовање за механику и технологију. Током Другог светског рата, као млади тенковски командир Црвене армије, Калашњиков је рањен у бици. У болници је размишљао о томе како да направи поуздану аутоматску пушку, која је лака за употребу и руковање, а може да пружи ватрену заштиту војницима.

Фото: Wikipedia

Каласњиков, познат и као АК-47, представља једно од најпрепознатљивијих и најраспрострањенијих ватрених оружја у историји. Са својим једноставним дизајном, поузданошћу и приступачном ценом, аутоматска пушка је постао симбол сукоба широм свет. Заправо, ова пушка је учествовала у готово свим оружаним сукобима на свету, од малих „чарки“ па све до озбиљних ратова и војних операција.

Ак-47 је лак за одржавање и руковање, има релативно малу цену у односу на конкуренте, па је своју популарност стекао не само међу војницима, већ и међу криминалцима, картелима, побуњеницима, терористима…

Оптужбе за плагијат

Од кад је Ак-47 направљен, његов конструктор је оптуживан за плагијат. Наиме, многи су пребацивали Калашњикову да његова пушка није „оригинал“, већ да је прекопирао и мало дорадио немачку јуришну пушку Стг-44, са краја Другог светског рата. Поготову у светлу чињенице да су совјетски борци обожавали ову пушку и радо је користили у борбама, када су успели да је заробе као трофеј.

Фото: Wikipedia
АК-47 на нашим просторима

Прве пушке АК-47, стигле су у Југославију, за тадашњу ЈНА, почетком 50-тих година прошлог века. Убрзо, наша верзија чувене пушке, под називом М-70, почела је да се производи у фабрици Црвена застава у Крагујевцу. Данас различите верзије пушке АК-47 поседују све земље у нашем окружењу, укључујући и Војску Србије. Модернизоване и унапређене пушке на бази АК-47 и данас се производе у нашој наменској индустрији.

О томе да је АК-47 најраспрострањенија аутоматска пушка на свету, можда најбоље говоре бројке. Према проценама војних стручњака, широм света има више од 100 милиона „оригиналних“ АК-47 и још 200 милиона пушака које су прављене по њеној лиценци!

Фото: Wikipedia
На западу су често наводили да би Калашњиков код њих био милијардер и вероватно један од најбогатијих људи. Ипак, у својој домовини добио је само похвале и гомилу ордења…

Упркос глобалном утицају који је АК-47 имао, Калашњиков је до краја живота остао релативно скроман човек. Иако је уживао поштовање у својој домовини, често је истицао да је његова првобитна намера била да помогне у одбрани своје земље, а не да створи оружје које ће бити коришћено и постати симбол у међународним конфликтима.

Blinken: Previše Palestinaca je poginulo u Gazi, moraju se smanjiti civilne žrtve

Преузмите андроид апликацију.