Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Дизајн екстеријера: Трендови који ће опстати и у 2024. години

Баштованство није само хоби – то је начин да се повежемо с природом и обновимо се на физичком, менталном и духовном нивоу.
Фото: Pexels/Polina Chistyakova

У времену сталних промена и еволуције, спремност на нове трендове постаје кључ за постизање савршенства у свим аспектима нашег живота. Уређење башти и дворишта, једнако као и свака друга област, није изузетак од овог правила. Како се свет мења и развија, тако се и начини на које обликујемо и уживамо у својим спољним просторима непрестано усавршавају.

Очекивати и припремити се за нове трендове у уређењу башти постаје све важније како бисмо осигурали да наши екстеријери не само да прате актуелне иновације, већ и да на неки начин предвиђају њихов долазак. Управо о томе ћемо разговарати у наредним редовима – о томе како препознати, усвојити и учинити нове трендове инспирацијом за стварање прелепих и функционалних спољних простора.

У нашој галерији пронађите предвиђања стручњака за дизајн екстеријера за наредну годину…

Жубор воде

Без обзира да ли имате велико двориште или само мали делић простора, постављање малог воденог елемента ће подићи вашу башту на потпуно нови ниво. Жубор воде опушта сваког дана, а можете планирати идиличан водопад са пуно папрати и лишћа свуда около или једноставно почастити свој екстеријер неком малом фонтаном.

Камен, шљунак, стене

Направите текстурни елемент са стенама различитих облика, састављеним у занимљиву композицију. Додајте жбуње, цветајуће грмље и папрати у и око стена да би изгледало природно. Додајте декоративно камење и шљунак на сеновитом месту како бисте могли да проведете колико год желите времена у природи.

Висећа м,режа за опуштање

Волите да се опустите на отвореном уз књигу током викенда? Висећа мрежа је оно што вам треба! Поставите је у сенку дрвета и спремите се да потонете у заборав. Искључите се из света и опустите се; можете имати свој преко потребан одмор код куће.

Дневна соба на тераси

Ако имате простора, требало би да поставите дрвену палубу која повезује унутрашњост са вашом баштом. Поставите баштенски намештај од ратана, љуљашку и неколико удобних јастука, и имате савршено место за ручак на отвореном са пријатељима.

Обратите пажњу на стазу

Уместо да људи газе преко вашег травњака или шетају по новозасађеним садницама, требало би да имате јасно дефинисану стазу која иде уз вашу тему. Ако идете са природним изгледом, нека то буде вијугава стаза; можда са калдрмом или шљунком са чуперцима траве између. Ако је ваша башта формалнија, онда ваше стазице могу бити поплочане циглом или каменом како би одговарале вашим дизајнерским сензибилитетима.

Скривени кутак за удобно седење

Сви ти радови у башти које планирате ће вас уморити. Поставите неколико удобних клупа, по могућности у сенци љупке перголе или неком посебном кутку дворишта. Клупа од дрвених палета и оквира од кованог гвожђа изгледа добро у сваком окружењу. Подигните ноге и опустите се – заслужили сте!

Магично осветљење

Ако желите да најбоље искористите своју башту увече, морате имати довољно светла. Обложите шеталишта баштенским светлима која су постављена ниско у земљу и раде на унапред подешеном тајмеру, напајаном соларном енергијом. Окрените низ бајковитих лампица око дебла дрвета или навуците неке лампионе од папира са грана дрвета за пун магичан погодак.

Вертикална башта

Ово је за оне којима недостаје отвореног простора. Вертикалне баште постају све популарније ових дана и могу се лако поставити помоћу система за наводњавање кап по кап који брине о потребама за заливањем. Зид на вашем балкону или тераси може се трансформисати у бујни зелени живи зид са различитим врстама лишћа.

Кровне терасе остају популарне

Једина ствар коју треба да обезбедите (осим поседовања једне овакве терасе) је адекватна хидроизолација на плочи терасе, а ову малу зелену оазу можете створити усред суровог градског пејзажа. Одредите дубину цветних леја или саксија потребних за ширење корена. Такође проверите са својим мајсторима структуру терасе пре него што почнете, јер неке плоче можда нису дизајниране да поднесу додатно оптерећење.

Vaše biljke biće vam zahvalne: Cvećarka otkriva savete za zaštitu cveća tokom zime, ovo obavezno uradite!

Преузмите андроид апликацију.