Колаген је најзаступљенији протеин у људском телу и неопходан је за многе телесне функције. Колаген је одговоран за здраве зглобове, кости, лепу и затегнуту кожу, јаку косу и јаке нокте.
Тело природно производи колаген, али са годинама производња почиње да се смањује. Већ после 21. године производња колагена почиње да се успорава, односно сваке године се његова количина смањује за 1 до 1,5 одсто. Због тога је важно надокнадити његову количину у телу.
Могуће је повећати природну синтезу колагена у организму конзумирањем намирница које садрже колаген, а важно је јести и храну која садржи хранљиве материје за које се зна да стимулишу производњу колагена. Храна која је природно богата колагеном.
Месо
Пошто је колаген најзаступљенији протеин код сисара, можемо га наћи у разним врстама меса, попут говедине или пилетине. Комади меса који садрже кости или везивно ткиво, као што су одрезак риба или пилећа крилца, посебно богати колагеном. Пилећи врат и хрскавица могу се користити за успешно лечење артритиса јер садрже обиље колагена.
Темељац и темељац од костију
Иако је потребно много времена за кување, коштани темељац се лако припрема и извор је желатина који се у телу може разградити у колаген. Поред тога што је богат колагеном, садржи и групу једињења познатих као гликозаминогликани, која укључују глукозамин и хијалуронску киселину. Познато је да ова једињења помажу у одржавању нивоа колагена у телу, као и нашег општег здравља, мобилности и флексибилности. Коштани темељац се може користити као основа за многе друге рецепте, али се може јести и као супа.
Риба
Рибље кости такође садрже колаген, што рибу чини природним извором овог протеина. Рибљи колаген може бити чак и кориснији од колагена који се налази у месу богатом протеинима као што је говедина или свињетина, јер га тело апсорбује до 1,5 пута ефикасније. Осим костију, кожа рибе садржи и доста колагена.
Беланца
Колаген се природно налази у љусци јајета и беланцима. Поред тога, беланце садржи 18 аминокиселина и свих 9 есенцијалних аминокиселина. Конкретно, врста колагена присутна у беланцима обезбеђује глукозамин сулфат, хондроитин сулфат, хијалуронску киселину и разне друге аминокиселине потребне за производњу колагена. Истраживања су показала да ове супстанце могу помоћи у изградњи везивног ткива, зарастању рана, повећању мишићне масе и смањењу болова или укочености. Студија из 2015. показала је да мембране од љуске јајета могу имати позитивне ефекте на смањење старења коже и заштиту од УВБ зрачења.
Преузмите андроид апликацију.