Početna > Srbija
Srbija

Sedam novih zaštićenih područja u AP Vojvodini

U poslednjih godinu i po dana, teritorija AP Vojvodine postala je bogatija za sedam novih zaštićenih područja.
Foto: Vojvodina uživo

„U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se na teritoriji AP Vojvodine ojača položaj zaštićenih prirodnih dobara i da se poveća površina koja je pod zaštitom“, istakao je Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, i podsetio na to da trenutno u Vojvodini ima oko 6,98 odsto proglašenih površina pod zaštitom.

Tri su proglašena 2022. godine, uključujući Specijalni rezervat prirode “Stratigrafski profil Filijala Beočin“, Park prirode “Jegrička” i Prirodni spomenik “Vršačke planine“. Ove godine, još četiri područja su dobila status zaštićenih zona – Park prirode “Slatine u dolini Zlatice“, Prirodni spomenik “Kanjiški jaraši“, Park prirode “Mrtvaje gornjeg Potisja” i Park prirode “Stara Tisa kod Bisernog ostrva“.

Uz već postojeće zaštićene oblasti kao što su Park prirode “Rusanda” i Prirodni spomenik “Karaš-Nera“, Autonomna Pokrajina Vojvodina sada broji ukupno devet zaštićenih područja. Ova područja su proglašena zaštićenim dobrima II kategorije, što znači da imaju veliki značaj na pokrajinskom i regionalnom nivou.

Postupci proglašavanja novih zaštićenih područja su u toku za: Park prirode “Poloj“, Prirodni spomenik “Slatine srednjeg Banata“, Park prirode “Donja Mostonga“, Prirodni spomenik “Srednja Mostonga“, Prirodni spomenik “Gornja Mostonga“, Zaštićeno stanište “Veliki rimski Šanac” i Specijalni rezervat prirode “Doline kod Padine“.

Ovi projekti imaju za svrhu zaštitu prirode, očuvanje biodiverziteta i poboljšanje stanja zaštićenih područja unutar AP Vojvodine. Pored toga, sredstva u iznosu od 4 miliona dinara dodeljena su Ustanovi “Rezervati prirode” Zrenjanin, za realizaciju projekta zaštite od požara na Specijalnom rezervatu prirode “Carska bara“.

Pravila vožnje u kružnom toku

Preuzmite android aplikaciju.