Почетна > Србија
Србија

Петковић изасланику за ЗБ: Куртијев режим свакодневно спроводи терор над Србима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, разговарао је данас са специјалним изаслаником Француске за Западни Балкан Ренеом Троказом, коме је указао на насиље и терор који режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија свакодневно спроводи над Србима на КиМ.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Петковић је нагласио да на ове проблеме Београд свакодневно скреће пажњу међународној заједници, саопштила је Канцелариј за КиМ.

Како је наведено, Петковић је истакао да је Приштина одбила позив за дијалог главних преговарача на техничком нивоу, који је требало да буде одржан 7. новембра у Бриселу, док је Београд благовремено потврдио учешће у дијалогу.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је Приштина на овај начин јасно потврдила да је дијалог, нормализација односа и деескалација стања на терену не интересују, већ да милитаризацијом жели да промени стање на терену.

Петковић је нагласио да је искључиви кривац за тренутну ситуацију на северу КиМ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који истрајава на провокацијама, једностраним акцијама, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама према Србима и на доследном одбијању да се формира Заједница српских општина, као и да распише и спроведе изборе у четири општине на северу КиМ.

„Из свега наведеног је јасно да је албанској страни једини циљ изазивање нових тензија и заоштравање ситуације на терену, што води ка директној негацији самог смисла дијалога“, нагласио је Петковић.

Он је навео да Куртију на памет не пада да ради на нормализацији заједничког живота Срба и Албанаца и међунационалном поверењу, јер његов коначан план је КиМ без Срба.

Петковић је закључио да, упркос свему, Београд остаје конструктивна страна, опредељена за изналажење компромиса, зарад нормализације односа и изградње трајног и одрживог мира.

Orlić i Đurićeva sa građanima Rume: SNS se bori da mladi ostanu u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.