Почетна > Свет
Свет

Агенција УН: Све пекаре у северној Гази принуђене на затварање због несташица

Све пекаре у северној Гази принуђене су на затварање због несташице виталних намирница услед израелских напада и блокаде, саопштила је данас Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).
Фото: Танјуг/AP Photo/Hatem Ali

Агенција наводи да се очајни цивили боре да дођу до хлеба и да на северу Појаса Газе пекаре не раде због недостатка горива, воде и пшеничног брашна, као и зато што су многе од њих оштећене, преноси ЦНН.

Пшенично брашно наводно више није доступно на северу Газе, истиче ОЦХА и додаје да су многи људи који очајнички траже храну провалили у последње три пекаре које имају залихе пшеничног брашна и узели око 38 метричких тона.

До хлеба је тешко доћи и на југу Појаса Газе, где једини млин који је у функцији не може да ради због недостатка струје и горива.

Према подацима ОЦХА, 11 пекара је погођено и уништено од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, а само неколико пекара у јужној Гази повремено обезбеђују хлеб за расељене који су смештени у склоништима.

ОЦХА истиче да, када је хлеб доступан, људи чекају сатима у редовима, где могу бити мета потенцијалних израелских ваздушних напада.

Додаје се да је око 9.000 тона пшеничног зрна ускладиштено у млиновима у Гази, али да је значајан део недоступан из безбедносних разлога и несташице горива и струје.

Turski parlament bojkotuje proizvode kompanija koje podržavaju Izrael

Преузмите андроид апликацију.