Početna > Svet
Svet

Spajić: Popis važan za dalji razvoj Crne Gore, odlaganje može izazvati nove troškove

Sprovođenje popisa važno je zbog donošenja strateških odluka za dalji razvoj Crne Gore i njegovo održavanje je u interesu države, Vlade i celokupnog društva, izjavio je premijer Milojko Spajić tokom drugog kruga konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda kao i predstavnicima Uprave za statistiku (Monstat) u cilju iznalaženja najboljeg modela za sprovođenje popisa stanovništva koji je zakazan za 30. novembar.
Foto: Wikimedia Commons/Dulajle

Spajić je istakao da se mora imati na umu da odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog fiskalnog trenutka u kome se Crna Gora nalazi.

„U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti“, rekao je Spajić, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da su predstavnici Monstata informisali učesnike sastanka o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera za kontrolu procesa vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

„Predstavnici parlamentarnih partija, nevladinih organizacija i veća manje brojnih naroda iskazali su pozitivan stav prema otvorenosti Vlade za dijalog ukazavši da je, između ostalog, prethodno potrebno rešiti pitanja koja se odnose na zaštitu podataka, kontrolu i inkluzivnost procesa“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je potrebna snažnija uloge parlamenta u kontekstu formiranja radnog tela za praćenje sprovođenja i jačanje poverenja u sam proces popisa.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da počne 1. novembra, ali odložen za 30. novembar nakon što je Demokratska partija socijalista pozvala građane na bojkot popisa, izražavajući sumnju u regularnost popisa i tražeći odlaganje.

Mandić: Uradiću sve da Crna Gora i Srbija imaju najbolje odnose

Preuzmite android aplikaciju.