Почетна > Србија
Србија

Додик: Стравични злочин над 126 бораца Војском Републике Српске још без казне

На Глођанском брду код Зворника данас ће бити служен парастос, положени венци и запаљене свеће поводом обележавања 31 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске, а председник Републике Српске Милорад Додик подсећа да се на том месту на данашњи дан 1992. године догодио стравичан злочин над српским војницима који су починили припадници такозване Армије БиХ, предвођени Насером Орићем и Мухамедом Чикарићем.
Фото: Танјуг/Борислав Ждриња

Додик је истакао да, упркос свим доказима, ни данас, 31 годину после, за починиоце овог стравичног злочина нема казне.

Српски народ је, каже Додик, већ давно увидео да за Тужилаштво и Суд БиХ, наметнуте инстутуције од високих представника, злочини над Србима не постоје, јер као по устаљеној срамној пракси ти предмети се уопште не узимају у разматрање, већ стоје у ладицима и скупљају прашину, или, ако су којим случајем и подигнуте оптужнице, заврше се ослобађајућом пресудом.

„Нико од нас више није тако наиван да поверује да ће овакво правосуђе у БиХ икада бити професионално и објективно. Ту нема права и правде, већ се суди према националној припадности с јасном намером да се Срби прикажу агресорима, а муслимани жртвама. С тога, наша је дужност да памтимо и чувамо сећање на оне које су дали живот за слободу коју ми данас живимо“, истакао је председник Републике Српске.

Свесни смо, рекао је Додик за Срну, да је одуговлачење судских процеса у којима се суди починиоцима злочина над Србима само један од гнусних начина да се они обезвреде, а српске жртве обесмисле и још једном убију.

„Такође, циљ је и да време учини своје па да сведоци и злочинцу умру што говори о односу такозваних делиоца правде, односно судија и тужиоца према српским жртвама. Све се то ради само да се одржи теза о Србима као злочинцима и јединим кривцима за злочине у протеклом рату. А, са друге стране, када је реч о судским процесима против Срба, тада се и тужбе и пресуде пишу експресно“, констатовао је Додик.

Он истиче да су Суд и Тужилаштво БиХ пројектовани да не процесуирају ратне злочине над Србима, већ само оне над муслиманима.

„Нажалост, сведоцимо смо тога сваки дан, али то свакако није и не сме бити разлог да те ствари само пролазе поред нас. Очигледно је да се све ради по налогу странаца, муслиманских лобиста, с циљем да се фалсификује историја и чињенице о грађанском рату у БиХ, као што све ове године и настојало“, нагласио је Додик.

Он је указао да је свима јасно да је то налог западних ментора и непријатеља српског народа, али не може ни то трајати вечно. „Ми морамо да будемо максимално ангажовани, посвећени и истрајни на томе да прикупимо и чувамо доказе о сваком злочину над нашим народом, да обележимо свако место страдања, јер чињенице се не могу фалсификовати без обзира колико се трудили и на томе радили представници муслиманског народа уз помоћ странаца“, истакао је Додик.

Он је навео да сваки злочин мора добити судски епилог кад-тад, па тако и овај на Глођанском брду, српској гробници за 126 припадника Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске, а ако то не дочекамо ми, бар ће прикупљени докази остати да сведоче будућим генерацијама о страдању нашег народа од руке муслиманских злочинаца.

Додик је рекао да је злочин на Глођанском брду још један у низу злочина са свесном намером да се затре српско име и српско огњиште на овом простору.

„Нажалост, сведоци смо многих зверстава које су починили Орић, као командант 28. дивизије, и његов потчињени Мухамед Чикарић као командант 6. одреда Каменица тзв. Армије БиХ. Део тих страхота од којих се леди крв у жилама могли смо видети и на Глођанском брду, једном од већих српских стратишта у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату“, навео је Додик и истакао:

„Суровост и животињски нагон за мучењем и убијањем исказали су на монструозан начин над овим недужним Србима у зору тог тужног 6. новембра 1992. ритуалним одсецањем делови тела, везивањем бодљикавом жицом за дрвеће, разапињањем, иживљавањем и мучењем. Али, нажалост, за бх правосуђе то није злочин, то је ‘херојство’ за које је Орић награђен слободом“.

Dodik: Predložiću da minimalna plata u Republici Srpskoj bude 1.050 KM

Преузмите андроид апликацију.