Пилав се често припрема са разним врстама поврћа, што доприноси већој разноврсности хранљивих материја у оброку.
Састојци:
- 2 шоље пиринча дугог зрна
- 4 шоље супе или воде
- 2 кашике путера или уља
- 1 црни лук, ситно исецкан
- 2 чена белог лука
- 1 шаргарепа
- 1 црвена паприка ситно исецкана
- 1/2 шоље грашка
- 1/2 шоље кукуруза
- со
- бибер
- 1/2 кашичице кима (опционо)
Припрема:
Прво добро исперите пиринач под текућом хладном водом док вода не постане бистра. Оцедите пиринач и оставите са стране. Загрејте путер или уље у шерпи или дубоком тигању на умереној температури. Додајте сецкани лук и бели лук и пржите их док не омекшају и постану стакласти. У шерпу додајте шаргарепу и бибер и пржите их неколико минута док не омекшају. Затим у шерпу додајте пиринач и помешајте све састојке тако да пиринач буде обогаћен аромама лука и поврћа. Пиринач прелијте супом или водом. Додајте грашак и кукуруз. По жељи посолите или побиберите. Смањите температуру на минимум, поклопите шерпу и скувајте пилав. Ово ће обично трајати око 15 до 20 минута, али време кувања може да варира у зависности од врсте пиринча. Проверите упутства на паковању пиринча. Када је пилав готов, скините га са шпорета и оставите поклопљено неколико минута. Топли пилав послужите као главно јело или као прилог уз месо, рибу или поврће. Овај пилав је укусно и лагано јело које можете прилагодити додавањем разног поврћа по вашем избору.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.