Почетна > Свет
Свет

Блинкен ће тражити од Израела кратке хуманитарне паузе у нападима у Гази

 Амерички државни секретар Ентони Блинкен позваће израелску владу да пристане на кратке прекиде војних операција у Гази како би се омогућило безбедно ослобађање талаца и расподела хуманитарне помоћи, саопштено је данас из Беле куће.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jacquelyn Martin

Како преноси Њујорк тајмс, до оваквог саопштења дошло је након што је председник САД Џозеф Бајден у среду открио да је израелски премијер Бењамин Нетањаху раније пристао да накратко прекине гранатирање 20. октобра како би двоје Американаца било евакуисано из Појаса Газе.

Блинкен ће допутовати у петак у другу посету Израелу од избијања рата са Хамасом, након што је ту земљу посетио 12. октобра, а са њим ће у Јерусалим допутовати и новопостављени амбасадор САД у Израелу Џек Лев.

Званичници Беле куће тврде да је захтев за кратке паузе савим другачији од општег прекида ватре, за који Бајденова администрација верује да би користио Хамасу јер би му омогућио да се опорави од интензивног израелског бомбардовања.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби је раније ове седмице рекао да се САД залажу за оно што је назвао “локализоване хуманитарне паузе“.

“Оно што смо рекли да треба размотрити и истражити су привремене локализоване хуманитарне паузе како би се омогућило да помоћ стигне до одређене популације, а можда чак и да помогне у евакуацији људи који желе да изађу, да се преселе на југ Газе. Ми то подржавамо. У овом тренутку не подржавамо прекид ватре“, рекао је Кирби.

Trampov sin priznao na sudu da je potpisao sporne dokumente porodične kompanije

 

Преузмите андроид апликацију.