Početna > Biznis
Biznis

Naftni gigant Šel u trećem kvartalu zabeležio profit od 6,2 milijarde dolara

Britanski naftni gigant Šel saopštio je danas da je u trećem kvartalu zabeležio profit od 6,2 milijarde dolara, nešto manje nego što su prognozirali analitičari agencije LSEG (Refinitiv), koji su očekivali profit od 6,48 milijardi dolara.
Foto: Tanjug/AR/Frank Augstein

Kako prenosi CNBC, profit Šela je veći nego u drugom kvartalu kada je iznosio 5,1 milijardu dolara, ali znatno manji u odnosu na treći kvartal 2022. godine, kada je britanska kompanija registrovala profit od 9,45 milijardi dolara zbog tadašnjih visokih cena nafte i gasa.

Šel je imao još jedan dobar kvartal i iskoristio prilike na nestabilnim tržištima roba, izjavio je izvršni direktor britanske firme Vael Savan.

Cene nafte su ponovo naglo porasle tokom trećeg kvartala zbog smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji i drugih faktora, a Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila da će tržišta nafte i dalje biti pod pritiskom zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

„S obzirom na to da je geopolitičko okruženje još nestabilno, izgleda da će cene nafte nastaviti da rastu. To znači da će Šel verovatno zabeležiti dobre rezultate u četvrtom kvartalu“, izjavio je investicioni menadžer kompanije RBC Brevin Dolfin, Stjuiart Lamont.

Šel je najavio da će u naredna tri meseca otkupiti svoje akcije za 3,5 milijardi dolara.

Evropski i američki berzanski indeksi i dalje rastu

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake