Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Није важан само рок трајања: Препознајте када је дошло време да зачине баците у смеће

Ако морате буквално да гурнете нос у теглу да бисте зачин намирисали или је он променио боју и текстуру, можда је време да га баците.
Фото:Pixabay/monicore

За разлику од других намирница у кухињи зачини имају знатно дужи рок трајања. Зато и не чуди што многи људи и забораве на њих, па им неретко и тај рок прође.

Ипак, како кажу кулинарски стручњаци, рок трајања није једина ставка на коју треба обратити пажњу када су зачини у питању. Понекад их треба бацити иако су и даље у року јер можда нису били складиштени како треба.
Фото: Pixabay/atulcodex

– Зачине би требало бацити кад им се текстура промени. Не изгледају ли више исто као кад сте их купили, вероватно је време да их се решите. Зачине који су мокри, имају грудвице или су јако отежали, боље је бацити него ставити у јело – каже Вики Кано, куварица и креаторка рецепата у фабрици “Mealfan„.

– То би могло да значи да је ушла влага, а тад постоји велика шанса да се у њима развија плесан – додала је.

– Добро је бити опрезан, јер нико не жели да ризикује конзумирање старих и лоших зачина, те тако изложи себе или било кога ризику од тровања храном – сложила се с Вики њена колегиница Ен Кларк, стручњак за храну и власница “My Kitchen Serenity”.

Осим текстуре проверите мирис и изглед
Чак и ако се у зачинима није развила плесан, промена у текстури може указивати на губитак укуса и свежине.

– Већина зачина је светле боје и та боја се не мења док су свежи, али ако се боја променила, боље их је бацити. С друге стране, зачини природно мутне боје постаће некако прашњави кад изгубе свежину. Што се тиче мириса, зачини ће изгубити арому кад се покваре. Значи, уколико морате дубоко да гурнуте нос у теглу да бисте зачин намирисали, можда је време да га се решите – саветује Лори Богедин, кулинарски стручњак и оснивач “TwigsCafea”.

Фото:Pixabay/mattyphotographyy
Не трају сви зачини једнако дуго

– Важно је знати колико се дуго одређени зачини могу чувати. Различити зачини имају другачији век трајања, зависно од тога како се према њима поступа пре продаје и како се складиште – каже Јулиа Бобак, креаторка садржаја с wеб странице за храну “Home Grounds”.

– Млевени зачини могу да се складиште до три године, али обично почну да пропадају након шест месеци. Зачини који су у комаду обично трају до четири године, док осушено лиснато зачинско биље може трајати три године, али након годину дана их је потребно редовно проверавати – појаснила је.

Како им продужити век трајања?

Стручњаци кажу да постоје неке ствари које можете урадити како бисте спречили кварење и бацање зачина.

Као прво, не стварајте огромне залихе код куће, већ купујте мање количине. На тај начин неће стићи да се покваре нити ће повући влагу у себе јер ћете их на време потрошити.

– Ако зачине купујете у превеликим количинама и стално их излажете светлу и ваздуху, врло брзо ће изгледати лоше. Зачини су осетљиви на околину и потребно их је држати на местима где нису изложени светлу и ваздуху. Можете их чувати у херметички затвореним посудама. Користите стаклене посуде, добро затворите поклопац и спакујте их у ормар – саветује Емили Перез, кулинарски стручњак из фирме “Kitchen Infinity”, a преноси msn.com.

 

Преузмите андроид апликацију.