Почетна > Србија
Србија

Завршен Месец српске културе у Мађарској

У Будимпешти је синоћ завршена манифестација „Српски дани“, месец српске културе која је протеклих месец дана на различите начине приказала богатство и лепоте српске културе.
Фото: Танјуг

Започела је 1. октобра у палати Текелијанум, културном, образовном и духовном центру Срба у Мађарској, а отворили су је Милорад Додик, председник Републике Српске и Ђорђе Милићевић, министар Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором.

Они су истакли значај ове манифестације која указује на јединство српског народа у намери да представи оно најлепше и најзначајније што наш народ има.

Велико интересовање владало је за изложбу чувеног сликара Милића Станковића под називом „Повратак Милића од Мачве“ која је отворена у Амбасади Србије у Будимпешти.

Поставку која је део приватне збирке Душанке Суботић Хомен, слике из збирке породице Станковић, Милићевих потомака, као и слике из збирке Музеја Епархије будимске, отворила је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.

Она је том приликом поручила да српску и мађарску културу спаја много тога, а да је српски уметник Милић Станковић допринео да Будимпешта и Мађарска буду још снажније препознате као изузетно важне одреднице у историји српског народа и културе.

Европске дестинације за љубитеље историје

Преузмите андроид апликацију.