Почетна > Свет
Свет

Израел: Полиција ипак дозволила протесте испред резиденције Нетањахуа

Израелска полиција је, ипак, дозволила да се данас у близини куће премијера Бењамина Нетањахуа у Цезареји одрже протести грађана незадовољних због неприпремљености државе на напад Хамаса изведен 7. октобра.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Након првобитне одлуке да се неће дозволити да се протести одрже испред резиденције премијера, полиција је објавила „појашњење“ наводећи да је „право на протест камен темељац демократске земље“, преноси јеруслимски портал „Тајмс оф Израел“.

„Демонстрације морају бити одржане у складу са законом и свим упутствима надлежних војних служби“, наводи се у саопштењу полиције.

Раније је израелска полиција објавила да неће дозволити да се одржи протест испред резиденције Нетањахуа запретивши да це растурити сваки такав скуп, јер се, како је било објашњено, „не дозвољавају демонстрације о политичким или безбедносним питањима током рата“.

Бројни високи израелски званичници последњих недеља су преузели одговорност за огроман безбедносни пропуст који је омогућио хиљадама припадника екстремистичког Хамаса да пређу границу Појаса Газе и на територији Израела убију око 1.400 људи, углавном цивила, а потом одведу најмање 233 таоца.

Међутим, премијер Нетањаху одбио је да преузме одговорност рекавши само да це после рата „сви морати да пруже одговоре“.

Erdogan pozvao Izrael da zaustavi napade na Gazu i okonča „stanje ludila”

 

Преузмите андроид апликацију.