Почетна > Србија
Србија

Доста простора за унапређење економске сарадње Србије и Египта

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Каиру са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем, којег је званично позвао да дође у Београд у октобру, када ће бити одржана конференција поводом обележавања 60 година од прве Конференције Покрета несврстаних.
Фото: Танјуг/NENAD SURCULIJA/ bg

Селаковић је рекао да састанак са Ал Сисијем представља сјајно искуство за њега.

„Много сам научио и могу само да кажем да сам почаствован што сам могао да пренесем најсрдачније поздраве нашег председника Александра Вучића председнику Ал Сисију“, рекао је Селаковић на конференцији за новинаре у Каиру.

Шеф српске дипломатије састао се данас и са министром иностраних послова Египта Самехом Хасаном Шукријем, са којим је, како је рекао на заједничкој конференцији за новинаре, разговарао о односима две земље, како на политичком, тако и на економском плану.

Селаковић је казао да постоји доста простора за унапређење економских односа између две земље и у том смислу навео да су области у којима се највише односи могу унапредити пољопривреда, туризам, телекомуникације, енергетика и здравствени сектор.

„Разговор је била прилика и да видимо колико су дубоки корени сарадње и традиционално пријатељство између две нације. Закључили смо данас да традиционално добри односи између Србије и Египта имају јаке историјске корене, а с времена на време били су и одлични, нарочито у време председника Тита и Насера, када су две земље сарађивале на корист читавог независног и слободног света“, казао је Селаковић.

Фото: Танјуг/NENAD SURCULIJA/ bg

Према његовим речима, на састанку са Шукријем разговарало се и о оснивању Покрета несврстаних.

У том смислу, Селаковић каже да ће Србија бити поново место где ће све земље, оснивачи, као и чланови, заједно се окупити у октобру, како би обележили 60 година од Прве конференције Покрета у Београду.

„Била би велика част да Египат узме учешће на обележавању на председничком нивоу и била би нам велика част да угостимо председника Ал Сисија“, поручио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије изразио је и наду да ће до краја године бити одржан заједнички комитет за економску и трговинску размену и сарадњу између Србије и Египта, али и пословни форум где ће се српски и египатски привредници упознати.

Како је навео, постоји простор за унапређење сарадње у областима пољопривреде, енергетике, туризма, телекомуникације, али и здравства.

На питање када ће бити успостављен директан лет између Србије и Египта, Селаковић каже да се нада да ће то бити решено што је пре могуће.

Навео је да ће одмах позвати српског министра саобраћаја како би се установило да ли постоје препреке и шта се дешава са тим.

„Поносни смо на чињеницу да је у седам месеци ове године, у односу на број становника, Србија имала највише туриста у Египту. Више од 140.000 српских туриста је посетило вашу земљу и оно што морамо да урадимо јесте да пронађемо заједнички језик авио компанијама, министарствима и та ствар ће бити решена ускоро“, казао је Селаковић.

 

Преузмите андроид апликацију.