Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto je kinoa kulinarsko čudo!

Kinoa vas ne goji, a izuzetno je zdrava. Zovu je i „zlato Inka“ i „kraljica semena“. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.
Foto: Pixabay/ pictavio

Kinoa sadrži velike količine proteina, zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla.

Bogata je vitaminima E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kinoju za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih oboljenja i reumatizma, a zbog visokog sadržaja kalijuma blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, obavezno uključite kinou u svoju ishranu.

Kinoa je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilno funkcionisanje creva.

Kinoa je kulinarsko čudo.

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kinoa pravo kulinarsko čudo.

Ako je dodate kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa koja se dobija samo kuvanjem mesa.

Korisna svojstva se vide i u prisustvu vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste organizam.

Pošto kinoa nema specifičan miris, u jela se dodaju i beli i crni luk, kao i drugi začini.

Namirnice koje mogu da otope salo i da vas reše viška kilograma!

Preuzmite android aplikaciju.