Почетна > Свет
Свет

Путин: Заједничке претње само јачају односе Русије и Кине

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да заједничке претње само јачају руско-кинеске односе.
Фото: Танјуг/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Што се тиче тога како спољни фактори и сукоби утичу на развој руско-кинеских однос, могу да кажем да све заједничке претње јачају руско-кинеске односе. На то гледам са оптимизмом“, поручио је Путин на конференцији за медије у Пекингу, додавши да је у тешким временима неопходна блиска спољнополитичка координација између Кине и Русије, преноси РИА.

Он је навео да је обим економске сарадње између Русије и Кине импресиван, као и да је Русија високо рангирана међу кинеским трговинским партнерима.

„Обим трговинске размене је заиста импресиван. Поставили смо себи задатак да 2024. године достигнемо 200 милијарди долара“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао да је са кинеским колегом Си Ђинпингом, након званичних разговора, разговарао још скоро два сата лицем у лице „уз шољу чаја“.

„Разговарали смо можда сат и по, можда два сата о неким питањима веома поверљиве природе. Био је то веома продуктиван и садржајан разговор“, рекао је Путин.

Додао је да је Русија заинтересована за развој кинеске иницијативе „Један појас, један пут“, додавши да је реч о глобалној иницијативи која се тиче скоро свих региона света.

Путин се дотакао и оптужби на рачун мађарског премијера, рекавши да је глупост да је Виктор Орбан проруски политичар.

„Он је оптужен за некакво проруско расположење. То је глупост. Он нема проруска осећања, није проруски политичар. Он је промађарски политичар“, поручио је председник Русије.

Он је навео да Орбана нападају „зато што има храбрости да брани интересе свог народа, што недостаје многим политичарима у Европи данас“.
„Они немају такву храброст. Завиде му и зато га нападају“, поручио је Путин.

Putin: Niko ne želi da eskalira sukob Izraela i Hamasa

Преузмите андроид апликацију.