Како би заштитили потрошаче од потенцијално канцерогених супстанци у храни, Европска комисија је усвојила правила о смањеној граници за употребу нитрита и нитрата као адитива у храни.
Разлог доношења овакве одлуке је заштита од патогених бактерија као што су листерија, салмонела или клостридија, а заснована су на строгој научној процени Европске агенције за безбедност хране ЕФСА.
„Наши грађани очекују да имају безбедну храну и то је увек био камен темељац мог мандата“ рекла је комесарка за здравље и безбедност хране Стела Киријакидес.
Она је додала да је постављањем нових ограничења за нитрите и нитратне адитиве у храни предузет још један корак и акција у оквиру Европског плана за борбу против рака.
Комесарка је позвала прехрамбену индустрију да брзо примени научно заснована правила и где год је то могуће, „да их додатно смањи како би заштитила здравље грађана”.
Нова строжа ограничења узимају у обзир разноликост производа и услова њихове производње широм ЕУ.
Они дају јасан сигнал индустрији и мањим произвођачима да је време да се позабаве изазовима које представља присуство нитрита и нитрата у храни широм ЕУ и дуж целог ланца исхране.
Произвођачима је дат рок од две године да се прилагоде овим новим правилима.
Преузмите андроид апликацију.