Почетна > Свет
Свет

Шести викенд протести у Француској због ковид-пропусница

Париз — Хиљаде људи протестовало је данас широм Француске због здравствене пропуснице, која је обавезна за улаз у ресторане и кафиће, на манифестације и за путовања.
Фото: Танјуг/AP/Adrienne Surprenant

Хиљаде француских демонстраната изашло је шести узастопни викенд на улице како би протествовали због здравствених пропусница које је наметнула влада и које, како су поручили, угрожава њихове слободе.

У Паризу су четири групе организовале четири различита протеста, а преко 200 скупова одржано је у другим француским градовима, док је прошле недеље изашло више од 200.000 људи на улице, преноси АП.

Пропусница, која је проширена верзија путне карте Европске уније за ковид-19, ступила је на снагу у понедељак 9. аугуста и обавезна је за приступ јавним просторима. Здравствена пропусница дозвољава приступ међуградским возовима и авионима само вакцинисаним и људима који могу да докажу да имају негативан тест на корона вирус.

Фото: Танјуг/AP/Adrienne Surprenant

Пропусницом се потврђује да су људи потпуно вакцинисани, да имају негативан тест на ковид 19 или да су се недавно опоравили од ове болести, а према закону којим су уведене, предвиђен је рок за здравствене раднике да се до 15. септембра вакцинишу или ће бити суспендовани.

Упркос протестима, анкете су показале да већина Француза подржава здравствене пропуснице, а милиони људи је примило прву вакцину од када је француски председник Емануел Макрон најавио ту меру 12. јула.

Од прошлог месеца Француска бележи велики број инфекција – око 22.000 дневно, а преко 47 милиона људи у земљи или 70,2 одсто становништва, примило је најмање једну дозу вакцине, док је више од 40,5 милиона, или 60,5 одсто, потпуно вакцинисано.

Још вести из категорије „Свет“ можете прочитати овде.

 

Преузмите андроид апликацију.