Почетна > Свет
Свет

Блинкен Израелу пренео подршку САД и забринутост арапских лидера за цивиле Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио је данас обећање да ће САД подржати Израел у рату против палестинских милитаната Хамаса, пошто се вратио у ту земљу други пут за мање од недељу дана.
FOTO: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Блинкен је данас стигао у Јерусалим како би се консултовао са израелским премијером Бењамином Нетањахуом и другим високим званичницима, а такође их је обавестио о разговорима које је водио са арапским лидерима у циљу постизања смиривања сукоба и потреби заштите цивила у Појасу Газе, преноси АП.

„Амерички државни секретар је подвукао своју чврсту подршку праву Израела да се брани од Хамасовог тероризма и потврдио одлучност САД да пруже израелској влади све што јој је потребно да заштити своје грађане“, навео је портпарол Стејт департмента Метју Милер у саопштењу.

Блинкен је такође разговарао о напорима САД са другим државама и УН да се достави хуманитарна помоћ цивилима у Појасу Хазе, као и о посвећености Вашингтона да помогне у покушајима спасавања скоро 200 талаца које тамо држи Хамас.

Он је у Израел поново дошао након вишедневне турнеје по арапским државама током које је чуо забринутости арапских лидера због најављене израелске копнене инвазије на Појас Газе која би изазвала хуманитарну катастрофу за Палестинце и вероватно проузроковала шири регионални сукоб.

Блинкен је у четвртак боравио у Тел Авиву како би показао подршку САД Израелу, а потом је од лидера Јордана, Катара, Бахреина, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Египта и палестинског председника Махмуда Абаса добио поруку да цивили у Појасу Газе морају бити заштићени и да им треба бити пружена сва помоћ током израелске војне операције против Хамаса.

Са порастом ове забринутости САД су такође појачале нагласак на важности да Израел поштује законе рата у погледу третирања цивила током операције против Хамаса.

Блинкен и други амерички званичници траже начине за успостављање безбедних зона у Појасу Газе, како би се осигурало да преко потребна хуманитарна помоћ стигне до тамошњих цивила.

Амерички државни секретар је већ два пута продужавао дипломатску мисију на Блиском истоку и планира да се врати у Јордан након посете Израелу, наводи АП.

Putin i Asad pozvali na prekid granatiranja i raseljavanja Pojasa Gaze

 

Преузмите андроид апликацију.