Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Сви ЕУ званичници на Самиту у Тирани подржали оснивање ЗСО

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је данас у Тирани на Самиту Берлинског процеса јасно комуницирано питање Заједнице српских општина на КиМ пред председником привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да су сви европски званичници подржали оснивање СЗО.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Он је то чуо – сваког појединачно представника држава чланица ЕУ који су овде присутни, Европске комисије, Европског савета и осталих како причају о неопходности да се оснује ЗСО и да је то нешто што је не само предвиђено Бриселским споразумом, већ и Охридским споразумом, зато што је први члан Охридског споразума имплементација свих претходних споразума, а то је Бриселски споразум. Како год да окренете, Бриселски споразум и ЗСО је нешто што је на дневном реду“, рекла је Брнабићева.

Председница Владе Србије оценила је да је катастрофа то што је Курти одбио све предлоге ЕУ у вези са експропријацијом земљишта на КиМ и да то показује степен владавине права на КиМ под Аљбином Куртијем.

„Дакле, ви можете да одузимате приватну имовину како желите. Ви је користите за нешто на шта немате право ни по Бриселском споразуму, а то је за додатно гомилање наоуражних, безбедносних снага на северу КиМ, што је у потпуности у супротности са Бриселским споразумом. То да ви немате право на вашу личну имовину, да немате никакву безбедност ни имовине, а на крају крајева нажалост ни живота – показује како се живи на КиМ, односно како живе Срби и неалбанци“, навела је Брнабићева.

Она је навела да су свој ромској деци на КиМ одузете стипендије само зато што иду у српске школе.

„То вам такође показује како људи морају да живе на КиМ. Ми ћемо даље наставити да разговарамо са представницима ЕУ око питања експропријације зато што је прилично очигледно, нажалост, да ће се са таквом праксом наставити, без обзира на то што су ЕУ и Немачка јасно рекли да је то супротно било каквим правилима и принципима, да је то нешто што је недопустиво на европском континенту. Али, изгледа да ће наставити“, закључила је Брнабићева.

Uručena 72 ugovora mladima o stalnom zaposlenju u RFZO u okviru Moje prve plate

 

Преузмите андроид апликацију.