Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Уручена 72 уговора младима о сталном запослењу у РФЗО у оквиру Моје прве плате

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) уручио је данас 72 уговора младима о сталном запослењу, који су прошли обуку у оквиру пројекта Владе Србије „Моја прва плата“.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Уговоре о сталном запослењу овим младим људима до 30 година старости, који су у претходном периоду прошли деветомесечну праксу током које су стекли искуство у пословима које ће надаље обављати у РФЗО, уручила је директорка фонда Сања Радојевић Шкодрић.

Новозапослени ће, како је речено на уручењу, радити у некој од 29 филијала и 135 испостава РФЗО широм Србије, а међу њима је 44 кандидата са средњом стручном спремом, три са вишом и 25 са високом стручном спремом.

На позив РФЗО који је укључен у пројекат „Моја прва плата“, како је казала Радојевић Шкодрић, пријавило се више од 600 младих, а селекцију стручне комисије прошло је њих 121, док је обуку завршило 89 кандидата.

Према њеним речима, право учешћа у овом програму чији је циљ да подстакне запошљавање младих, имали су млађи од 30 година, са завршеном средњом школом или факултетом, са мање од шест месеци искуства у струци и без положеног стручног испита.

Она је најавила и да ће РФЗО учествовати у новом циклусу „Моја прва плата“, који је расписан 10. октобра, и позвала је све који испуњавају услове да се преко портала „Моја прва плата“ пријаве за учешће од 6. до 24. новембра.

„Ово је још један програм Владе Србије за запошљавање младих, а када је у питању здравство то је трећи пројекат, односно после пројекта запошљава посдипломаца и медицинских сестара, сада су се прикључили правници и економисти“, казала је Радојевић Шкодрић.

Истакла је и да је основна карактеристика сваког савременог и модерног вођења здравственог система, каквог имају и најразвијеније земље, пођеднака заступљеност како струке из здрсвства, тако и економиста и правника.

Према речима директорке РФЗО, ови новозаспослени млади људи биће укључени у најновије пројекте које води тај фонд заједно са Министарством здравља и Владом Србије, а то је превенција.

Програм „Моја прва плата“ стартовао је 2020. године и до сада су реализована два циклуса, док трећи још траје.

Циљ програма који се реализује посредством Националне службе за запошљавање (НСЗ) је да младима пружи прилику за стицање првог радног искуства, а да истовремено помогне послодавцима из приватног и јавног сектора да реше проблем недостатка стручног кадра.

До сада је укупно нешто мало више од 25.000 младих преко овог програма стекло своја прва радна искуства.

У програм је до сада било укључено око 11.000 послодаваца, а после прва два циклуса, запослење у року од шест месеци добило је око 44 одсто младих.
Планирано је да се у новом циклусу програма „Моја прва плата“, расписаном 10. октобра, укључи до 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства.

Једна од кандидаткиња која је данас добила уговор о сталном запослењу у РФЗО у филијали у Сомбору, Жељка Радовић, казала је Тањугу да се на овај пројекат пријавила јер је завршила факултет и желеле је да има праксу у струци, а у овом програму је видела шансу за то.

„Моје искуство током девет месец и колико је трајао овај програм у РФЗО је било одлично. Научила сам доста тога и стекла пуно нових пријатеља који су ми помогли да стекнем нова знања и искуства“, казала је она.

Bajnens: Bitkoin skočio za četiri odsto na 26.535 evra

Преузмите андроид апликацију.