Почетна > Бизнис
Бизнис

Голдман Сакс: Цене станова у САД ће и даље расти

Цене станова у САД неће ускоро пасти упркос рекордном нивоу немогућности куповине, упозорила је инвестициона кућа Голдман Сакс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer

Просечне цене ће скочити 1,8 одсто на годишњем нивоу у 2023, а затим још 3,5 процената до краја 2024. под условом да не дође до неочекиваних економских превирања, наводи ова банка у прогнози, преноси портал Инвеститор.

“Приуштивост за постепеног купца је гора него што је била на врхунцу 2006. пре краха”, написао је тим на челу с главним кредитним стратегом Голдмана Лофтијем Кароуијем у својој истраживачкој белешци.

“У недостатку било каквих негативних шокова за ширу економију који би или повећали вишак понуде домова на тржишту или подстакли пораст незапослености, и даље очекујемо да ће цене кућа расти спорим темпом”, додали су.

Упркос томе што су станови били још мање приступачни него што су били пре финансијске кризе 2008. године, Кароуијев тим очекује ограничену понуду и да ће многи зајмопримци бити “закључани” нижим хипотекарним стопама како би цене подигле још више.

Пад нивоа залиха стиснуо је тржиште некретнина у посљедњих неколико година, а САД-у недостаје између 1,5 и 5,5 милиона домова, према проценама Националне асоцијације посредника за некретнине (НАР) и америчке државне администрације.

НАР индекс који прати приступачност станова у САД пао је на рекордно низак ниво у јуну и јулу, према најновијим подацима.

У међувремену, Федералне резерве су агресивно повећале каматне стопе од марта 2022. у покушају да сломе инфлацију, а то је поскупело задуживање, с просечном 30-годишњом хипотеком с фиксном каматном стопом која је порасла са 3,8 одсто на 7,6 процената у истом периоду, по подацима Фреддие Мац.

Постојећи власници кућа одлучили су да се држе историјски ниских стопа које су закључали у последњих 15 година, са само једам одсто Американаца које је продало своје куће у првој половини 2023.

Голдман Сацхс је напоменуо да је једна од предности тренутне затегнутости на стамбеном тржишту то што се неће поновити 2008, када су цене некретнина пале око 20 одсто у односу на свој врхунац након финансијске кризе.

Rusija uvela ograničenja na uvoz ribe i morskih plodova iz Japana

Преузмите андроид апликацију.