Волите зачине и уживате у њима и њиховим здравственим предностима, али да ли сте знали да се цена шафрана креће и до три хиљаде долара по килограму, те се сматра најскупљим зачином на свету?
Због чега је цена оволика? Наиме, један од фактора је тај што шафран цвета свега три недеље у години, тачније у месцу марту. Стабиљке су ниске, што отежава процес брања. За један килограм шафрана потребно је убрати између 150 и 200 хиљада цветова.
Бере се искључиво ручно. Највећи произвођачи шафрана су Шпанија и Иран (више од 80 посто свјетске производње). У Ирану га називају “црвеним златом”. У Европи се он производи на подручу Медитерана.
Има бројне здравствене предности, а само неке од њих су: ублажавање симптома депресије, побољшавање способности памћења и концентрације, одржавање здравља очију, снижавање нивоа шећера у крви итд.
У њему се налазе и картенодити који су ефикасни у борби против настанка ћелија рака. Шафран има интензиван мирис и благо горак окус. Само четвртина кашичице довољна је да јелу да арому и боју. Продаје се у веома малим количинама.
Треба имати у виду да ово уопште није безазлена биљка. Наиме, сигурна дневна количина је до 1,5 грама. Пет грама делује токсично, 10 узрокује побачај, а 20 може изазвати смрт.
Преузмите андроид апликацију.