Почетна > Свет
Свет

Макрон тражи неумољивост према онима који шире мржњу и терористичке идеје

Председник Француске Емануел Макрон затражио је данас од префектура да поднесу детаљне извештаје о радикалним особама које представљају безбедносну претњу, а све у циљу евентуалног протеривања из земље.
Фото: Танјуг/AP/Ludovic Marin

Макрон „тражи државу неумољиву према онима који носе мржњу и терористичке идеологије“, наводи француска ТВ БФМ.

Француски председник је затражио да се процени ниво терористичке претње у Француској, три дана после убиства једног наставника у Арасу, за шта је оптужен младић пореклом из руске републике Ингушетије, на граници са Чеченијом, који је у регистру служби безбедности обележен ознаком „С“, односно представља претњу по националну безбедност.

У свим француским департманима, префекти су задужени да направе попис свих странаца који би могли бити протерани из Француске на основу процене о степену радикалног деловања, њиховог потенцијала да „пређу с речи на дела“ и њиховог административног статуса.

Ознака „С“ (државна безбедност) је индикатор који користе органи за спровођење закона да би означили особу за коју се сматра да представља озбиљну претњу националној безбедности. То је највиши ниво таквог упозорења у Француској- дозвољава надзор, али није разлог за хапшење.

Према информацијама БФМ ТВ-а, Макрон је затражио од Министарства унутрашњих послова да обрати посебну пажњу на оне под ознаком „С“ са територије Кавказа и старости од 16-25 година.

А то нарочито због профила Мухамеда Могушкова, убице наставника у Арасу, који је пореклом из руске федералне републике Ингушетије.

Министар полиције Жералд Дарманен напоменуо је да ће француске власти обновити разговоре са Русијом како би организовали протеривање особа који се у досијеима служби безбедности воде под ознаком „С“, а који су обустављени после почетка рата у Украјини.

Број погинулих Палестинаца у Појасу Газе и на Западној обали повећан на 2.506

Преузмите андроид апликацију.