Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Студенти све више времена проводе на друштвеним мрежама, а ево и које апликације најчешће користе

Друштвене мреже су постале облик свакодневне, приватне али и пословне комуникације. У данашње време друштвене мреже заузимају велику улогу не само код младих, него у друштву генерално.
мрежама
Фото: Pexels/freestocks.org

Потпуно је назaмисливо да немате отворен налог на некој од најпопуларнијих друштвених мрежа, а велика већина и на више њих.

Без обзира колико имате година, сигурни смо да проводите доста времена на телефону, а самим тим и на друштвеним мрежама.

Од својих скромних почетака, друштвене мреже су доживеле импресиван развој. Иако им је сам почетак био замишљен као платформа за повезивање са пријатељима и породицом и колегама са факултета, данас су се прошириле и обухватају све аспекте наших живота.

Први кораци друштвених мрежа датирају још из раних 2000-их година, с платформама као што су Friendster и MySpace. Данас доминирају гиганти као што су Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, WhatsApp, Viber, TikTok, Snapchat, Telegram и многе друге.

Узимајући у обзир да млади људи данас у највећој мери користе велики број друштвених мрежа, али и да доста времена проводе на њима, одлучили смо да проверимо каква је ситуација међу новосадским студентима.

Колико апликација користе, које користе најчешће и колико времена дневно проведу на друштвеним мрежама.

апликацију
Фото: Pexels/ Tracy Le Blanc

Анкета у којој је учествовало више од 600 студената показала је да више од 50% студената има отворене активне налоге на више од четири друштвене мреже. Само 3% испитаних је одговорило да има отворен активан налог само на једној друштвеној мрежи.

На питање колико времена дневно проведу на друштвеним мрежама, више од 60% њих је навело да проведу пет и више сати, а само 7% испитаних студената навело је да дневно проводе мање од једног сата.

Преко 85% студената је Instagram навело као омиљену и апликацију коју најчешће користе, TikTok је је изабрало њих 12%, а Facebook 3%.

Што се тиче апликација за дописивање, највећи број студената, чак њих 77% је навело да апликацију WhatsApp користи најчешће, 14% студената је изабрало Facebook Messenger, a апликацију Viber изабрало је њих 7%.

Друштвене мреже су данас дубоко утемељене у нашем животу и непрестано се развијају. Постале су саставни део наших живота.

Док доносе бројне предности, важно је да као корисници будете свесни и њихових позитивних и негативних страна. Да их користите на паметан начин и не дозволите себи да вам њихово кориштење прерасте у зависност.

За крај ћемо вам поставити питање на које сами себи треба да дате одговор:„Колико времена проводите на друштвеним мрежама?“

U kalendarskoj 2023. godini u našoj zemlji diplomu steklo 38.132 studenta

Преузмите андроид апликацију.