Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

ПАОК и АЕК: Два грчка великана рођена из велике трагедије

ПАОК и АЕК су два грчка спортска великана, који имају велике симпатије међу Србима, а ипак су ретки они који знају причу о њима.
Фото: Војводина уживо/Wikipedia/Freepik
На пример, навијачи ПАОК-а, популарни ГАТЕ 4 су у братским односима са навијачима Партизана. Са друге стране, АЕК је клуб који је током НАТО агресије, дошао у Београд и одиграо пријатељску утакмицу са Партизаном.

Ипак, иако су ова два клуба велики ривали, како на терену, тако и на трибинама, ипак имају нешто заједничко – слово К које представља тугу за изгубљеном домовином и подсетник на геноцид који су Грци доживели…

Да би испричали тужну причу која стоји иза ова два клуба, морамо се вратити у прошлост и мрачна послератна времена у Европи.

Тек што су топови утихнули након Великог рата, избио је нови крвави сукоб 1919. године између Грчке и Турске.

Данас популарно летовалиште у Турској Измир, а некад Смирна, био је почетком 20. века највећи грчки град. У њему је живело око 650.000 Грка!

На простору мале Азије, Анадолије и медитеранске обале данашње Турске у то време живело је више од 2.500.000 Грка, који су се звали Грци Јоњани. Турске власти започеле су депортацију и етничко чишћење Грка 1915. године. То је био период када је Турска империја изгубила многе територије у Европи и Азији.

Грчка одлучује да ослободи сународнике и врати своје историјске територије са азијске стране Медитерана. Грчки војни корпус искрцао се управо у Смирну уз помоћ Велике Британије и Француске.

Правни основ за то је био споразум из Мудроса, који је дозвољавао Савезницима да заузму било коју територију Османлијског царства.

После почетних успеха грчке војске, Турци се консолидују, предвођени Мустафом Кемалом Ататурком и убрзо враћају све изгубљене територије. Тада почиње геноцид над Грцима и осталим хришћанима. Само у Смирни (Измиру) која је спаљена до темеља у подметнутом пожару, страдало је од 70.000 до 100.000 Грка. Процене говоре да је убијено више од 600.000 Грка Јоњана. Две стране су прекинуле непријатељства, али дошло је до егзодуса 1.500.000 Грка из данашње Турске у данашњу Грчку. Тада је дошао крај грчке цивилизације и присуства на овим просторима, која је трајала у континуитету 3.500 година…

Турска и дан данас пориче да је извршила геноцид, баш као и у случају Јерменије.

Овде почиње прича око настанка два великана – ПАОК-а и АЕК-а, клубова основаних управо од стране ових унесрећених људи.

Оно што је на први поглед заједничко поменутим клубовима су Византијски орао и слово К на крају, које представља назив града Константинопољ (Истанбул) из којег су њихови оснивачи потекли.

ПАОК је скраћеница од “Panthessaloníkios Athlitikós Ómilos Konstantinoupolitón”.


У грубом преводу то би значило Солунско спортско друштво које су основали становници Константинопоља.

Боје клуба такође носе симболику: Бела симболизује наду у повратак на своја огњишта у Константинопољу. Црна симболише патњу и бол за изгубљеним домовима и сународницима.

Клуб је основан 20. априла 1926. године. Данас се ПАОК смата за трећи најуспешнији и најтрофејнији клуб у Грчкој. Такође је на трећем месту у Грчкој и по броју присталица.

Слично је и са АЕК-ом – „Athlitikί Énosis Konstantinoupόleos“, што у преводу значи Спортски савез Константинопоља.

Боје овог клуба такође носе одређену симболику: Жута боја представља наду за избегле, да ће се једног дана вратити својим домовима, док црна представља њихов бол и страдање. Такође жута боја је узета са Византијске заставе.

Најуспешнија је свакако фудбалска секција овог клуба која се дичи са 11 освојених првенстава Грчке. Многима у Србији је овај клуб прирастао срцу, када су за време НАТО агресије на нашу земљу, одиграли пријатељску утакмицу у Београду са Партзаном.

Obradović: Neodgovaran početak, ulaskom Pantera i Nanelija sve se promenilo

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке