Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Najstariju fontanu u gradu krasi prelepa figura, delo prvog srpskog vajara (FOTO/VIDEO)

Svako ko je ikada prošetao Dunavskim parkom u Novom Sadu nije mogao a da ne primeti fontanu devojke koja se nalazi na ulazu u ovaj park. U pitanju je skulptura pod nazivom „Devojka sa rogom izobilja“, mnogo poznatija pod kraćim i jednostavnijim nazivom „Nimfa“ i za nju je vezano nekoliko zanimljivosti, baš kao i za njenog autora.

Naime, ova skulptura je na sadašnje mesto, na ulazu u Dunavski park, postavljena još davne 1912. godine i rad je poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića. U vreme kada je izrađena i postavljena, bila je to prva necrkvena skulptura u Novom Sadu.

Ono po čemu je još zanimljiva ova skulptura je da iako joj je zvaničan naziv „Devojka sa rogom izobilja“, ženska figura u ruci ne drži rog, već ribu i to soma, iz kojeg izlazi voda.

Tokom uređenja Dunavskog parka 1925.godine oko skulpture je napravljen prvi cvetni parter, koji je dodatno istakao i upotpunio lepotu skulpture. I danas se oko skulpture nalazi lepo uređen travnjak sa mnoštvom šarenog cveća, te upravo ovaj deo Dunavskog parka predstavlja možda i najlepše mesto za predah u celom parku.

Novi Sad ima još nekoliko fontana, ali je fontana „Nimfe“, iako najstarija, po mišljenju mnogih, najlepša u gradu.

Kada je u pitanju autor skulpture, vajar Đorđ Jovanović, treba istaći da je on prvi srpski vajar.

Bio je izuzetno talentovan, a njegov umetnički rad je posebno odlikovalo dobro poznavanje pokreta tela i anatomije, koje je u svojim delima znao jasno da ispolji. Njegova mnogobrojna umetnička dela krase javne površine mnogih gradova u Srbiji.

Još jedna od njegovih figura koja krasi Novi Sad je vrlo dobro poznata Novosađanima, iako većina ni ne zna da je delo Jovanovićevih ruku. U pitanju je figura Hermesa, napravljena od bronze, postavljena na kupolu nekadašnjeg Centralnog kreditnog zavoda, sadašnje Cepter banke.

Najzastupljeniji stil gradnje u Novom Sadu činile su kuće poput ove na Pozorišnom trgu (FOTO/VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.