Početna > Biznis
Biznis

Bugarska ne odustaje od zabrane uvoza suncokreta iz Ukrajine

Prvog dana oktobra iz Ukrajine je izvezeno samo sedam hiljada tona žitarica, od čega šest pšenice i dva tona kukuruza, obavestila je tamošnja služba za medije Ministarstva agrarne politike pozivajući se na podatke Državne carinske službe.
Foto: Pixabay/Couleur

Generalno, do 2. oktobra ukupni izvoz ukrajinskih žitarica od početka sezone iznosi 6,676 miliona tona, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije bio 8,997 miliona tona.

Na ovu količinu zasigurno utiču ograničenja uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, a koji je uvelo pet susednih zemalja – Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Poljska. Kako se ističe, potonja je, zbog situacije sa žitaricama pre dve nedelje čak zapretila kako neće više isporučivati oružje Ukrajini.

Ministar agrarne politike i prehrane Ukrajine Mikola Solski izjavio je kako neke istočnoevropske zemlje već dogovaraju plan izdavanja dozvola za poljoprivredne proizvode, misleći na Rumuniju i Bugarsku dok se ostale tri još pregovaraju.

Ali, ističe se da Bugarska ne odustaje od zabrane uvoza suncokreta do kraja novembra ove godine, izjavio je ministar poljoprivrede Bugarske Kirilo Vatev tokom jučerašnjeg internet sastanka sa Solskim, objavljeno je na stranicama bugarskog ministarstva, prenosi taj portal.

„Nakon tog razdoblja na snazi ​​će biti režim izdavanja dozvola za izvoz suncokreta, pšenice, kukuruza i uljane repice u skladu sa dogovorenim planom između Ukrajine i Evropske komisije“ dodao je ministar koji je Skolskog upoznao i sa zabrinutosti bugarskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača u vezi s uvozom nekih drugih vrsta prehrambenih proizvoda – rafinisanog i nerafinisanog suncokretovog ulja, mleka u prahu, meda, šećera i smrznutih malina.

„Vrlo je važno razgovarati o svim problemima koji pogađaju naše poljoprivredne proizvođače i zajednički pronaći rešenja“ istakao je.

Epl ažurira softver „Ajfon 12“ u Francuskoj, kako bi ispitao radijaciju

Preuzmite android aplikaciju.