Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Какви су услови за живот у Ветернику? (ВИДЕО)

Ветерник је однедавно добио епитет градског насеља што га је издвојило од других насеља у околини града. Специфичност је што се на истоку у потпуности спаја са Новим Садом, градећи се на том потезу и не правећи разлику у односу на четврти које се налазе у том крају.

Настанак и положај Ветерника

Ветерник се налази између градских четврти Ветерничка рампа, Сајлово, Адице и приградског насеља Футог. Често се по навици градска четврт Ветерничка рампа убраја у Ветерник, иако се територијално само наслања на њега.

Фото: Градске инфо

Ово насеље настало почетком 20. века, одмах након Првог светског рата када је краљ Александар српским добровољцима који су учествовали у рату, доделио земљу. Прво становништво Ветерника чинили су добровољци и чланови њихових породица, који су истовремено омогућили настанак и развој места.

Други талас развоја Ветерника десио се деведесетих година прошлога века када се велики број Срба доселио због ратних догађаја која су догађала на простору некадашње државе Југославије.

Данас је Ветерник урбано место, које претежно чине куће, а од недавно се раде и комплекси зграда посебних намена, што га чини доста урбанијим насељем спрам других.

Фото: Градске инфо

Још једна велика предност Ветерника за живот у њему је, што је он удаљен свега 9 километара од центра града, што значи да се аутомобилом стиже за свега 10-ак минута у срце града.

Ветерник – место које има све што је неопходно за добар живот

Ветерник је место које има све што је неопходно за добар живот. У њему не влада превелика гужва, али то не значи да му мањка људи. Према статистици у Ветернику се налази око 20.000 становника. Из године у годину та бројка расте, што додатно казује о његовој популарности.

Поред добре километраже и повезаности са Новим Садом, Ветерник има и три државна вртића, као и две основне школе. Вртић „Рода“, „Златокоса“ и најновији саграђени објекат, Вртић „Камичак“ отворен је пре само годину дана и прима скоро три стотине нових малишана.

Основне школе су Основна школа „Михајло Пупин“ и Основна школа „Марија Трандафил“.

Фото: Градске инфо

У Ветернику постоји и дом Ветерник Установа за децу и омладину ометену у развоју.

Ово новосадско насеље има Спортски центар „Вујадин Бошков“, фолклорно друштво „Велико коло“ и Културно-уметничко друштво „Сава Вукосављев“.

У склопу спортског центра „Вујадин Бошков“ налазе се различите врсте клубова од фудбалског, кошаркашког, рукометног до одбојкашког.

Фото: Градске инфо

Ветерник има и свој Дом здравља.

Ово насеље је посебно познато међу Новосађанима по споменику Српском добровољцу који је постављен тачно на стогодишњицу од завршетка Првог светског рата, 2018. године, а одаје почаст свим српским добровољцима – учесницима рата.

Споменик Српском добровољцу постављен је у односу на православни храм „Свети Симеон Мироточиви“ који представља једну од лепших слика Ветерника.

Фото: Градске инфо

Поред споменика Српском добровољцу, постоји и копија босанске брвнаре у којој се налази збирка музичких инструмената и предмета са простора Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије и Хрватске. Ова брвнара представља културно добро јер представља важну збирку за проучавање изворне материјалне културе народа.

Приградско насеље Ветерник истиче се мирним животом, који наликује на сеоски. Оно што његови становници истичу као предност живота у Ветернику јесу комшијски и добри односи међу становницима, широки сокаци, али и близина града, као и бројне инвестиције које се раде у овом приградском насељу захваљујући статусу које је добило пре коју годину.


Veternik najgušće naseljeno novosadsko naselje, najviše „mesta“ u Stepanovićevu i Čeneju

Преузмите андроид апликацију.