Почетна > Србија
Србија

Милосављевић: У Бањској није било оружаног сукоба, већ масакра Срба

Политиколог Зоран Милосављевић оценио је данас да је акција тзв. косовске полиције у Бањској у недељу није била акција полиције једне државе, већ терористичка акција плаћених убица и, како је рекао, чист масакр над Србима који су се предали.


„Бојим се да је све ово једна врста наплате онога што се није одиграло, а требало је да се одигра. Међународна заједница није хтела то да схвати, на крају смо добили резултат који је поражавајући. То је био масакр, а не оружани сукоб. Биланс нереговања међународне жаједнице су четири жртве, а пета је косовски полицајац“, рекао је Милосављевић за Танјуг.

Како сматра, то је огроман минус за неделовење међународне заједнице која је требало да брани Србе, а не да се они сами бране.

„То је био окидач. Није било оружаног сукоба, већ масакра и зато се тражи независна комисија. Не верујем да ће Приштина пристати на то јер су четири дана одлагали истрагу јер су Србији масакрирани, а за то није било потребе“, сматра Милосављевић.
Он каже да су били окупљени прекаљени терористи на страни косовске полиције и да су све то позната лица.

„Имамо сведоке и они ће идентификовати ко су та лица. Ово није требало и апсолутно није требало да се деси. Они су могли да их похапсе и неутралишу на такав начин“, поручује Милосављевић.
Он не верује у истрагу Приштине и сматра да би требало да се направи међународна истрага о пуцњави у Бањској.

„Мора да се укључи САД са нашим патолозима који ће бити присутни, јер без пришуства наших стручњака не може бити независна истрага“, поручио је Милосављевић додавши да је таква ситуација на КиМ резултат тога што није формирана Заједница српских општина(ЗСО).

Како је рекао, Вашингтон мора да подигне своју улогу на већи ниво да не би дошло до тако фаталног стања, које може да узнемири не само српску заједницу, већ и било коју другу неалбанску заједницу.

„Ово је терористичко деловање убица, а не полиције. Све је планирано је Еулекса је био упућен, али је питање зашто су били искључени, то нам није јасно.

Људи су се предали и били су масакрирани великим калибром из непосредне близине“, рекао је Милосављевић.
Он се залаже за нови формат дијалога Београда и Приштине са већим учешћем Америке.

„ЕУ и САД морају да дигну ниво свог учешћа на много виши ниво. Ово је балон који је добро напукао. После овога не можете да причате људима да ће све бити у реду и да ће се ићи на дијалог, људи полако пакују своје ствари“, поручује Милосављевић.

Како сматра, после догађаја у Бањској, многе ствари су јасније, посебно зашто није формирана ЗСО.

„Апсолутно мора, по хитном поступку, да се имплементира ЗСО, или се плашим реакција нашег народа. Зато је Вучић молио наше људе на КиМ да остану мирни. Не можемо их кривити јер деценијама трпе тортуру. Оно што је договорено мора да се спроведе“, закључио је Милосављевић.

 

Vučić za Rojters: Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave na KiM

Преузмите андроид апликацију.