Почетна > Србија
Србија

Сутра почиње 14. Европска ноћ истраживача

Овогодишња Европска ноћ истраживача биће одржана 29. и 30. септембра од 16 до 22 сата под слоганом „Светлост науке”.
Фото: PrtSc/nocistrazivaca.rs

Истраживачи у 24 града широм Србије припремили су на стотине бесплатних програма којима ће малим и великим знатижељницима показати узбудљиву страну науке и инспирисати их да закораче у магичан свет нових сазнања. Програм у свим градовима одржава се у петак, 29. септембра, док ће Београђани имати и бонус дан у суботу, 30. септембра.

ПРОГРАМ У БЕОГРАДУ

Ноћ истраживача свечано ће бити отворена у београдском Музеју науке и технике 29. септембра у 16 сати. Тамо ће бити организован прави научни базар са поставкама као што су научна вртешка, дружење са микроскопским светом и љутим папричицама, представљање графена, најчвршћег познатог материјала на свету и електрицитета, тихог хероја модерног доба.

Традиционални лов на благо почиње на платоу испред Народног музеја са станицама код САНУ, Библиотеке Града Београда, Завода за интелектуалну својину и циљем на Факултету за физичку хемију.

На Студентском тргу биће изузетно динамично. На платоу испред Природно-математичког факултета моћи ћете да откријете каква је веза између витезова и алги, како биљке певају, како су се модирали у Старом Риму, које алатке је користио пећински уметник, да ли би наше баке биле спремне за сусрет са вештачком интелигенцијом, да ли је могуће вратити „отписане” лешинаре на наше просторе и побећи из собе за бекство док вас вребају грабљивице? Факултет за физичку хемију приредиће посетиоцима Отворену лабораторију, представљање Роботске секције ОШ „Деспот Стефан Лазаревић” и прављења љигавца.

Пар стотина метара даље, у Научном клубу Центра за промоцију науке сазнаћете како ради ваш мозак, а у Логисцхоол у Улици 27. марта моћи ћете да присуствујете радионици програмирања. У ТЦ БИГ научници ће демонстрирати јеловник дивљих мачака, тачност изреке „Сналазити се као жаба у води”, објаснити разлику стамбених јединица пчела, оса и стршљена и научити вас да саставите ДНК модел који ћете понети са собом.
Научна авантура се у Београду наставља и у суботу, 30. 9, у ТЦ Ушће, на Студентском тргу и у Луки Београд.

ПРОГРАМ У ОСТАЛИМ ГРАДОВИМА

У Новом Саду програм  ће се одржавати у Научном клубу у Културној станици Свилара и у просторијама школе Logiscool. Еликсир бесмртности, Сликање хемијом, Физика сенке, Тајна у Мона Лизином оку, Балерина из лабораторије, Путеви ветра и Који је твој алгоРИТАМ неки су од наслова из богатог програма овог града.

Научници у Нишу обележиће 80 година од смрти Николе Тесле, проучавати оптичке илузије, дочарати какав је осећај ходања по води и открити која физика се крије иза пируета уметничких клизача. Програм ће се одвијати у Народном музеју – Спомен соби Бранка Миљковића и Стевана Сремца, Народној библиотеци, Универзитетској библиотеци „Никола Тесла”, Научном клубу Центра за стручно усавршавање и Делта Планету.

Инђија ће научне активности одржати у Улици Војводе Степе. Посетиоцима ће понудити улазак у фантастичан свет гљиива, уочавање разлике између онога што волимо и онога шта би требало да једемо, научиће их како да направе свог мутанта и како функционише око.

Путовање у свет минерала, закони природних наука на којима се заснивају моћи суперјунака и тајне форензичког занимања само су неке од тема у Јагодини где је домаћин Интернационална школа „Црњански”.

Програм у Крушевцу спојиће ботанику и QР кодове, ликовно стваралаштво и плес са математиком, слагалице и историјске догађаје, емоционалну интелигенцију и страхове. На платоу испред Пионирског парка биће постављени телескопи за посматрање Јупитера, Сатурна и Месеца. Научне локације налазе се у Белој сали Културног центра, Научном центру и на Тргу глумаца.

Зајечар је ове године предност дао гејмингу и другим врстама игара инспирисаним СТЕМ дисциплинама (наука, технологија, инжењерство и математика). У свакој од учионица Гимназије Зајечар биће другачија поставка, а широм града биће организована потрага за благом.

У Крагујевцу посетиоце у тржном центру БИГ фешн очекују виртуелне шетње кроз културно-историјске и туристичке локалитете Крагујевца и поставке које ће посетиоцима приближити сав раскош и лепоту народних ношњи, накита и других фолклорних елемената.

У Дворишту Културног центра Шапчани ће научити методе читања невербалне комуникације и препознавања нивоа ПМ у ваздуху, а на Градском тргу биће им објашњено како настају вулкани, како се праве уникатне слике помоћу ебру технике и шта је хемијски семафор.

На радионицама у Центру за стручно усавршавање у Кикинди посетиоци ће упознати Леонарда да Винчија као универзалног генија који је умео да предвиди будућност, уз улазницу у виду хартије за рециклажу осликаваће лудаје на ваздушном балону, док ће у Дворишту Народног музеја много тога научити о чудесној дуги.

Тачка сусрета ове године у Пироту је плато испред Дома културе. Радозналци ће затворених очију тестирати своја чула укуса, мириса, слуха и додира, пронаћи спојницу од кривог торња у Пизи до Галилеја и прошетати виртуелно-уметничком туром. Научници су решили да понуде и конкретна решења за веома актуелне проблеме попут инфлације, рецесије и неповерења у новац, развијањем свести о штедњи.

Никако не пропустите отварање Ноћи истраживача на Градском тргу у Лесковцу, када ће балерина извести експеримент с атрактивним хемијским реакцијама! Помоћ малих археолога биће преко потребна у спречавању лопова од крађе артефаката са новооткривеног налазишта, а доборовљци свих узраста биће позвани да тестирају крвни притисак и пулс при конзумирању различитих музичких и видео садржаја.

Научници из Рановца показаће на Градском тргу у Петровцу на Млави како се праве етерична уља и кроје шешири по узору на Коко Шанел, припремили су плес с роботом а организовали су и изложбу мекушаца и облака, те направили реплику Месеца на којој можете оставити свој отисак.

Чачак ће са чарима науке упознавати посетиоце на Обали Западне Мораве, Градском тргу, Градској библиотеци и Лабораторији за електронику ФТН Чачак, домаћин Европске ноћи истраживача у Деспотовцу биће ОШ „Деспот Стефан Високи”, у Новој Вароши Средња школа, у Прибоју Гимназија, у Пријепољу ОШ „Бошко Буха”, Трстеник дочекује мале истраживаче на Платоу испред општине, а Неготин их води у Глобалну едукативну авантуру.

Европска ноћ истраживача дешава се истога дана у преко 300 градова широм Европе.

Организована је уз подршку Европске уније са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, а у Србији се реализује кроз два поменута пројекта: ReFocus Art i SciencesCool.

Координатор пројекта SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) је Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду у партнерству са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Координатор пројекта ReFocus (Road to Friday of Science and Art) је Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институтом од националног значаја за Републику Србију, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Пројекти су финансирани из програма „HORIZON EUROPE“, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири”.

Више информација о садржајима, локацијама и сатници 14. Европске ноћи истраживача можете наћи на званичном сајту.

Tri predstave za razbijanje monotonije dana i još ponešto (četvrtak, 28. septembar)

 

Преузмите андроид апликацију.