Зачинско биље се свакодневно користи у припреми оброка, али уколико сте трудни опрез са некима од њих!
Трудноћа је период када је потребно више обратити пажњу на здравље. Здрава исхрана је свакако неопходна у овом периоду, али треба обратити пажњу на понеку храну коју не треба конзумирати у овом периоду.
Разно зачинско биље и зачини, нашим јелима дају бољи укус. Међутим због одређених нутријената који се налазе у њима, не препоручују се конзумирати у периоду трудноће.
Мускатни орашчић
Маристицин који се налази у овом зачину, уколико се превише конзумира може довести до разних неуролошких и психичких проблема. Због тога, генерално овај зачин треба умерено конзумирати, док се у време трудноће саветује његово потпуно избегавање, како не би оштетио плод.
Цимет
Због опуштајућег ефекта који цимет има, саветује се да га труднице не конзумирају, јер могу утицати на материцу и изазвати превремени порођај.
Кајански бибер
Кајански бибер неће штетно деловати на фетус, али његова конзумација може знатно погоршати појаву киселине, која је честа у току трудноће. Зато се саветује да се тада не користи.
Кумин
Овај зачин уколико се конзумира у великим количинама у периоду трудноће, може довести до побачаја. Најбоље би било у потпуности га избацити из употребе током овог периода или га у малим количинама у облику праха додавати јелу, никако високо концентрованог или у облику уља.
Мајчина душица и кадуља
Опрез са овим биљкама током трудноће. Могу изазвати додатно повећање крвног притиска током, утицати на срчани ритам и штитну жлезду. Свакако се посаветујте са лекаром о њиховој конзумацији, ако волите ове зачине, али свакако је најсигурније да их оставите по страни у периоду другог стања.
Коморач
Коморач може узроковати несаницу и срчане аритмије, а ако се конзумира у периоду трудноће може довести чак и до побачаја. Најсигурније га је заобићи током ових девет месеци.
Преузмите андроид апликацију.