Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Otvaramo granice na Balkanu, ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na zasedanju Generalne skupštine UN da je otvaranje granica na Balkanu bila „glavna zvezda vodilja“ i pokretač inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je do sada dala konkretne rezultate i poručio da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Napomenuo je da su različita tumačenja istorije uzrok mnogih neslaganja i otvorenih pitanja u regionu Zapadnog Balkana.
„Verujem u budućnost i verujem da ipak imamo kapacitet i sposobnost da, uz zajedničke napore, pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje – brigu za dobrobit naših naroda. Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost. Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja“, rekao je Vučić u govoru u debati na Generalnoj skupštini UN.

Istakao je da danas iz Beograda skoro do Jadranskog mora postoji zajednička naplata putarina, kao i da će uskoro biti tako i do Egejskog mora.

„Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala“, naglasio je Vučić.
Kako je rekao, upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona.

Istakao je da je „Otvoreni Balkan“ popravio i političku atmosferu.

„Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike“, istakao je predsednik Srbije.

Navodi da taj prioritet svakako ne isključuje opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa tradicionalnim prijateljima Srbije iz svih delova sveta, a posebno u regionu, „gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner“.

„Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta. Najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji (TAC -Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia)“, naglasio je Vučić.

Istakao je da je ponosan zbog toga što nam je pružena jedinstvena prilika da se duh prijateljstva o kojem govori oseti i u Beogradu, koji će biti domaćin Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027 i izrazio zahvalnost „svima koji su nas podržavali i verovali u nas“.

„U ovoj sali je, nakon dugih pregovora i sa mnogo optimizma, usvojena Agenda 2030 – plan akcije za ljude, planetu i prosperitet, kojim smo dali obećanje da „niko neće biti izostavljen“, navodi Vučić.

Kaže da na pola puta do proklamovanog roka za ispunjenje ciljeva Agende i dalje postoji tračak nade da ćemo uspeti da ispunimo dato obećanje, iako je mnogo razloga za zabrinutost.

„I pored ostvarenog napretka u pojedinim sferama, nažalost i dalje se suočavamo sa osnovnim egzistencijalnim problemima poput siromaštva, gladi i nejednakosti. Da bi stvari bile još teže, rešavanje ovih problema dodatno je opterećeno komplikovanom situacijom u većini ekonomija sveta i trenutnim geopolitičkim okolnostima. Potrebno je razumevanje međusobne povezanosti svih ovih izazova, koji zahtevaju zajedničko delovanje, solidarnost i efikasniji multilateralizam“, naglasio je Vučić.

Srbija, dodaje, ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja.

Kako je rekao, samo neki od dosadašnjih rezultata su razvijanje instrumenta za uključivanje principa „da niko ne bude izostavljen“ u naša zakonska i strateška dokumenta, kao i učešće u globalnim inicijativama i njihovo sprovođenje na nacionalnom nivou u oblastima održivih sistema ishrane, transformacije obrazovnih sistema i urbanog razvoja.

Istakao je da smo doživeli četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo.
„I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima“, naveo je predsednik Srbije.
Rekao je da je prepoznata i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta.

„Zbog toga su naše buduće aktivnosti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije. Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. Gradi se Bio4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi“, naveo je Vučić.

Poručio je da čvrsto verujemo da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030.

„Stoga sam ponosan da je na predlog Republike Srbije i grupe država (like minded countries) GS UN usvojila rezoluciju kojom se period od 2024. do 2033. godine proglašava Međunarodnom dekadom nauka za održivi razvoj. Verujemo da ovu dekadu moramo iskoristiti da sve naučne kapacitete stavimo u funkciju razvoja i osnaživanja svakog pojedinca i zaštite naše planete, jer nam priroda iz dana u dan pokazuje koliko smo joj dužni“, rekao je Vučić i dodao da „sve to i radimo zbog budućih generacija“.

Veruje, kaže, da je uključivanje mladih u realizaciju Agende 2030 važan preduslov za njen uspeh, jer su mladi nesumnjivo najvažnija pokretačka snaga razvoja svakog društva.

„Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela – mir je najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima. Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome. Conditio sine qua non je, pre svega, razgovor, da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu“, rekao je predsednik Srbije, nakon čega je dobio aplauz.

Kazao je da na kraju želi da iskoristi priliku da pozove predstavnike svih zemalja članica UN da uzmu učešća u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu.

„Glavni grad Srbije, kosmopolitska metropola sa dva miliona stanovnika je i vaša kuća i pružamo vam ruku dobrošlice za učešće na najslobodnijoj i najraznolikijoj međunarodnoj izložbi do sada. Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost“, zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučič.

„Znam da sam govorio mnogo više nego što su mi tražili, ali moram da kažem da sam sebi dao isto pravo koje su velike sile dale same sebi“, dodao je Vučić.

 

Vučić: Dižem glas u ime svih koji veruju u principe UN

Preuzmite android aplikaciju.