Почетна > Свет
Свет

Председник Ирана разговарао са Путином и Си Ђинпингом о Авганистану

Ирански председник Ебрахим Раиси разговарао је са руским и кинеским колегама Владимиром Путином и Си Ђинпингом о ситуацији у Авганистану, саопштено је данас на сајту иранског председника.
Фото: PrtSc/FRANCE_24/YouTube

Иран је спреман да сарађује са Кином у успостављању безбедности, стабилности и мира у Авганистану, као и по питањима која се тичу развоја, напретка и просперитета Авганистанаца, рекао је Раиси у телефонском разговору са кинеским председником.

”Верујемо да је одлазак странаца, као и претходна искуства у тој земљи, нагласило потребу више него икад за подршком и учешћем свих Авганистанаца у осигурању безбедности и развоја Авганистана”, рекао је Раиси.

У одвојеном телефонском разговору са Владимиром Путином, Раиси је рекао да се стабилност мора успоставити у Авганистану што је пре могуће.

Истакао је да је Иран верује да би све ”авганистанске групе требало да раде заједно како би се што пре успоставила стабилност у земљи и америчко повлачење учинило прекретницом за трајни мир и стабилност у Авганистану”.

Раиси је похвалио иранско-руску сарадњу у Сирији захваљујући којој је ”ток рата у тој земљи преокренут у корист сиријског председника Башара Асада”.

 

Какав је став ЕУ по питању преговора са Талибанима прочитајте овде.

Преузмите андроид апликацију.