Početna > Srbija
Srbija

Milićević: Jačanje veza Srbije sa dijasporom i u budućnosti u fokusu Ministarstva

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da će u narednom periodu biti organizovana javna rasprava u svim većim gradovima gde je srpska dijaspora brojna kako bi se na osnovu mišljenja, sugestija i predloga definisala buduća strategija za jačanje odnosa Srbije i dijaspore.
milićević
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

„Nakon Vidovdanskog sabora koji smo posle 15 godina održali u Skupštini Srbije, podvukli smo crtu, definisali zaključke, definisali pravac delovanja za naredni period“, rekao je Milićević za Tanjug.

Dodao je da će jedna od ključnih stvari biti izrada strategije kao preduslova za formiranje novog Zakona o dijaspori.

„Podsetiću vas, postojeći zakon je usvojen 2009. godine, strategija 2011. godine i jedinstven je stav i naših sunarodnika, udruženja i relevantnih organizacija, ali i naš u ministarstvu da treba prilagoditi i strategiju i zakon savremenim vremenima, odnosno današnjici“, naglasio je Milićević.

Istakao je da je na Vidovdanskom saboru zaključeno da se nacrt strategije formira na osnovu informacija koje bi pružila udruženja, relevantne organizacija, kao i javne rasprave.

„Javne rasprave će se održati u svim većim gradovima gde je srpska dijaspora brojna. Biće 10-15 javnih rasprava van Srbije, a veliki broj i u Srbiji. Da na njima čujemo predloge, mišljenja, sugestije, a onda napravimo radnu grupu koja će na osnovu tih sugestije definisati konačni predlog strategije“, rekao je Milićević.

Dodao je da je strategija važna jer predstavlja preduslov za donošenje nekog novog zakona u narednom periodu.

Milićević je rekao da će jačanje postojećih i stvaranje novih veza u odnosu Srbije sa dijasporom biti u fokusu njegovog resora i u narednom periodu.

„U realizaciji tog cilja važna su tri koraka. Prvi, nastavak približavanja Srbije dijaspori. Drugi nastavak umrežavanja udruženja i relevantnih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije. I treći, da u Srbiji govorimo o potencijalima dijaspore, kako bi građani shvatili kolika je važnost i značaj dijaspore“, rekao je Milićević i istakao da diaspora za Srbiju predstavlja i finansijski, ali i ljudski kapital.

Dodao je da Ministarstvo planira i nove projekte u oblasti ekonomije – poput biznis forum TechConnect koji je održan u Frankfurtskoj berzi, a na kome su se nemačkom tržištu predstavile novosadske IKT kompanije.

„Nastavljamo sa akcijom podrške vaćnom projektu dopunske nastave srpskog jezika. Taj projekat realizuje Ministarstvo prosvete. Mi smo osetili potrebu da pomgnemo tu realizaciju, da opremimo sve naše prvake prvim bukvarom, da više razrede opremimo lektirama i da biblioteke u dijaspori opremamo što većim brojem knjiga“, istakao je Milićević.

Vučić: Srbija posvećena miru i stabilnosti i otvorena za konstruktivnu saradnju

Preuzmite android aplikaciju.