Почетна > Свет
Свет

Захарова: Русија забринута због ескалације у региону Нагорно-Карабаха

Русија је забринута због ескалације у региону Нагорно-Карабаха и позива стране да зауставе крвопролиће, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Фото: Танјуг/Defense Ministry of Azerbaijan via AP

Захарова је рекла на брифингу за новинаре у Москви да је Азербејџан почео да спроводи антитерористичке мере у региону Нагорно-Карабаха, на шта су узвратиле локалне јерменске оружане формације и апеловала на сукобљене стране да одмах прекину непријатељства и врате се тражењу политичког и дипломатског решења.

Захарова је истакла да Москва тренутно обавља контакте по том питању, укључујући и азербејџанску страну, пренела је агенција Интерфакс.

Захарова је нагласила да стране у сукобу морају да испуне раније преузете обавезе и да раде на смиривању и решавању ситуације.

Азербејџан је почео „локалне антитерористичке активности“ у отцепљеном региону Нагорно-Карабаха насељеном Јерменима, саопштило је данас азербејџанско Министарство одбране, наводећи да се акција спроводи у циљу „сузбијања провокација великих размера“ и „протеривања јерменских трупа“.

У саопштењу се наводи да су у оквиру антитерористичких активности онеспособљене јединице јерменских оружаних снага, њихова борбена средства и војни објекти помоћу високопрецизног оружја, пренео је Ројтерс.

Карабах, међународно признат као део Азербејџана, има претежно јерменско становништво и није под контролом Бакуа од раних 1990-их након рата између Јерменије и Азербејџана.

Azerbejdžan saopštio da je počeo antiterorističke aktivnosti u Nagorno-Karabahu

Преузмите андроид апликацију.