Početna > Srbija
Srbija

Mali: Danas počinje isplata prvih uvećanih plata

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije danas će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto koja je omogućena nedavno usvojenim rebalansom budžeta Srbije za 2023, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti“, rekao je on.

Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Dodaje se da je potpredsednik Vlade Srbije podsetio i da je rebalansom budžeta predviđeno da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Reč je o 143.862 zaposlenih u prosveti od kojih će oni zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, dok će njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiti prva uvećana primanja 13. oktobra,  59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16, odnosno 10. oktobra i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra.

„Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe“, rekao je Mali.

On je naglasio da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

„Sa sprovedenim i planiranim povećanjima plata i penzija i očekivanim usporavanjem inflacije do kraja godine verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa negativnim efektima tržišnih poremećaja. Sve radimo da građani u što manjoj meri osete ove posledice i verujem da uspevamo u tome“, zaključio je potpredsednik Vlade Srbije.

Čadež: Generalna skupština UN prvi put prilika za poslovne razgovore

Preuzmite android aplikaciju.