Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад од 2012. до 2023. године: преко 10 пројеката од националног значаја

Последњих 10 година живота у Новом Саду обележио је период континуираног и смисленог улагања у инфраструктуру, економију, културу, образовање, здравство, у готово све области друштвеног живота. Као последица такве предане политике, десет година касније, Новосађани су богатији за преко 10 пројеката од националног значаја. Ради се о пројектима који су од највећег значаја за  државу, али који су или који ће тек, допринети просперитету града и квалитету живота људи у нашем граду.
Фото: Градске инфо

Ковид болница

У јеку борбе против корона вируса, за мање од четири месеца, 2021. године отворена је специјализована болница за лечење ковид пацијената на Мишелуку.  Заједничким улагањима Републике, Покрајине и Града, урађен је овај несвакидашњи пројекат, који је имао изузетан значај за целу земљу.

Фото: Градске инфо

Болница се простире на преко 20.000 m², опремљена је најмодернијом медицинском и дијагностичком опремом и апаратима, а за време ковид пандемије могла је да прими 404 пацијената на интензивној и 220 пацијената на полуинтензивној нези.

Крајем јуна ове године, промењена је намена ове болнице, и она је постала Дијализни центар Универзитетског клиничког центра Војводине.

Фрушкогорски коридор

У мају 2021. године отпочета је градња брзе саобраћајницу државног пута IБ-21 Нови Сад- Рума, познатије као „Фрушкогорски коридор“, пројекта од изузетног значаја за Републику Србију.

Фото: Градске инфо

Дужина ове саобраћајнице биће 47,7 km, са четири коловозне траке, а дозвољена брзина кретања биће од 50 до 100 km/h. Траса Фрушкогорског коридора подељена је на четири деонице, а будући тунел кроз Фрушку гору биће најдужи тунел у нашој земљи, дужине 3,5 km.

Осим националног и регионалног значаја, овај коридор ће донети бројне користи и за наш град: од саобраћајног растерећења урбаних подручја нашег Града и смањења гужви у саобраћају, до боље саобраћајне повезаности сремске и бачке стране града и смањења штетних утицаја на животну средину.

У склопу овог пројекта, Град Нови Сад добиће још један мост преко Дунава. То је пети мост, који ће повезати Петроварадин и Ковиљ, дужине 1,8km.

Мост у продужетку Булевара Европе са обилазницом око Новог Сада

Реализација овог пројекта већ је отпочета, а након његовог завршетка (март 2025. године), Нови Сад ће добити четврти мост, на месту на којем је планиран још 1951. године.

Фото: gradnja.rs

Овај мост део је инфраструктурног коридора државног пута IIA реда број 111 и  IБ реда број 21 Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница.

Град и АП Војводина повезаће се са западним и северозападним делом Србије, а наша земља са Босном и Херцеговином и Румунијом.

Мост у продужетку Булевара Европе биће спона која ће растеретити саобраћај у граду. Грађани сремске стране Новог Сада градњом овог моста добиће бољу повезаност са самим градом.

Жежељев мост

Иако порушен 1999. године, скоро 20 година касније овај мост је поново изграђен. Као један од симбола од Новог Сада, нови Жежељев мост спојио је поново две обале Дунава 2018. године.

Фото: Градске инфо

За овај пројекат издвојено је око 60 милиона динара. Додатно, у периоду од 2014-2019. године изграђене су и нове приступне саобраћајнице Жежељевом мосту, и то како са петроварадинске, тако и са новосадске стране, за шта је издвојено око 4,5 милиона евра.

Брза пруга Нови Сад – Београд и брзи воз „Соко“

Потпуна реконструкција пруге на релацији Нови Сад – Београд и почетак вожње првог српског брзог воза „Соко“, отпочето је 2022. године. Брзином 200 км/сат Новосађани су за 36 минута вожње у главном граду државе.

Фото: Градске инфо

До краја 2024. године очекује се завршетак деонице од Београда до Будимпеште, након чега ће наши суграђани за око два сата вожње бити и у мађарској престоници.

Градња стамбеног блока за припаднике снага безбедности у Југовићеву

У периоду од 2018. године изграђено је преко 1900 станова у насељу Југовићево, за шта је из буџета Републике Србије уложено преко 90 милиона евра. Град Нови Сад финансирао је изградњу пратеће инфраструктуре у оквиру овог стамбеног комплекса.

Фото: Градске инфо

Брига о припадницима снага безбедности на овај начин, решавањем једног од најважнијих животних питања – питање становања, под повољним условима, постала је реалност захваљујући заједничким напорима државе и града.

Градња станова за избегла лица у Футогу и Ветернику

Од 2016. године отпочет је и пројекат решавања стамбених питања за избегла лица, у насељима Футог и Ветерник. Република Србија је, у сарадњи са Банком за развој Савета Европе и  Градом Новим Садом, изградила 370 стамбених јединица у Ветернику, и 152 стамбене јединице у Футогу.

Фото: Град Нови Сад

Ово је само један од видова стамбене подршке за избегла лица, а која је део Регионалног програма стамбеног збрињавања, захваљујући којем се континуирано ради на збрињавању и помоћи лицима избеглим у ратовима од 1991. до 1995. године.

Два научна чуда: Објекат BioSens и Научно-технолошки парк

BioSens представља јединствен објекат оваквог типа у нашој земљи. Отворен је 2023. године, заједничким улагањима Републике Србије и Европске уније, и може да запосли око 250 људи.

Фото: Градске инфо

У овом истраживачко-развојном институту омогућено је извођење најосетљивијих научних истраживања у области микро и нано технологија, а у оквиру њега налазе се и лабораторије опремљене најсавременијом опремом за мултидисциплинарна истраживања, као и посебан простор за стартап компаније.

Научно-технолошки парк је зграда будућности, својеврсни бизнис инкубатор, који пружа изврсне услове својим чланицама за развој и примену нових технологија. Чланице Научно-технолошког парка су технолошка предузећа, стартап компаније и тимови, као и истраживачко- развојни институти.

Фото: Научно-технолошки парк Нови Сад

У оквиру овог здања, поред просторних и инфраструктурних услова за рад, чланицама овог „парка“ на располагању су и научноистраживачке, едукативне и друге услуге, како би у готово идеалним условима лакше креирали идеје и решења за пословни свет.

Програм „Чиста Србија“

Захваљујући националном програму „Чиста Србија“, на територији Града Новог Сада биће изграђено односно реконструисано преко 90 км канализационе мреже. Радовима су обухваћени Кисач, Ченеј, Лиман 1 и 2, и Подбара.

Фото: Градске инфо

Поред тога, у оквиру овог пројекта биће изграђено Централно постројење за пречишћавање отпадних вода, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем третирања отпадних вода у Новом Саду. Вредност пројекта износи око 190 милиона евра.

Европска престоница културе

Нови Сад је током 2022. године био носилац престижне титуле Европске престонице културе, током које достигнут невероватан развој у области културне инфраструктуре у граду, омогућен шири приступ култури, али и унапређен у потпуности имиџ града. Међутим, овај пројект је због изузетне важности проглашен истовремено и пројектом од националног значаја за Републику Србију.

Фото: НСЕПК

У оквиру овог пројекта, некадашња индустријска зона позната под називом „Кинеска четврт“ покрај Моста слободе, претворена је у велелепни Креативни дистрикт. Осим реконструкције објеката индустријског наслеђа, нови сјај добили су и околне саобраћајнице, уређен је тротоар, бициклистичке стазе, паркинг.

Поред тога, Нови Сад је развио мрежу културних станица, уз помоћ којих је отворио врата културе грађанима у скоро сваком крају града.

Novi Sad se gradi: Rehabilituje se Temerinski put (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.