Почетна > Свет
Свет

Панамски канал: Због ниског нивоа воде остају ограничења за транзит бродова

Ниво воде у Панамском каналу није достигао потребан ниво пред крај кишне сезоне и због тога ће ограничења дневног транзита и газа пловила остати на снази до краја ове и током идуће године, саопштиле су власти.
Фото: Танјуг/AP Photo/Arnulfo Franco

Ограничења су уведена раније ове године ради очувања воде усред дуготрајне суше, што је имало за последицу да бродови чекају да прођу кључни глобални пловни пут преко којег се, према проценама, одвија пет одсто светске трговине, а што повећава трошкове превоза, пренео је Ројтерс.

Чекање бродова да прођу каналом који повезује Пацифички и Атлантски океан удвостручило се прошлог месеца у односу на јули за поједине категорије пловила, док су се многи власници бродова определили за алтернативне руте да би избегли кашњење испорука.

Орган који управља каналом навео је да ће ограничења транзита бити настављена јер недовољне падавине и даље негативно утичу на језеро Гатун, које снабдева канал водом, снижавајући ниво воде на 24,2 метра у односу на 26,6 метара колико је било просечно током септембра последњих година.

Сваки брод који пролази кроз 80 километара дуг канал користи око 193 милиона литара воде из језера.

На крају кишне сезоне у новембру, вода језера обично достиже ниво од 27 метара, а затим опада на нешто испод 26 метара након завршетка сушне сезоне у априлу.

Стручњаци су упозорили на предстојеће поремећаје у поморској трговини због тога што се очекује још сушнији период следеће године.

Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Преузмите андроид апликацију.