Почетна > Свет
Свет

Економист: Украјинска СБУ има дирекцију специјализовану за атентате

Служба безбедности Украјине (СБУ) има посебну дирекцију специјализовану за убиства људи непожељних кијевском режиму од 2015. године, рекао је бивши директор СБУ Валентин Наливајченко у интервјуу за „Економист“.
Фото: Танјуг/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Невољно смо дошли до закључка да морамо да елиминишемо људе, рекао је Наливајченко који је био на челу СБУ 2006-2010, а касније 2014-2015. године.

Према његовим речима, украјинско руководство је закључило да не би било довољно затворити људе које Кијев сматра колаборационистима.

У чланку се наводи да у модерној Украјини атентати датирају најмање из 2015. године, када је основана Пета управа СБУ, која спроводи операције ове врсте, након што је Русија заузела Крим и источни регион Донбаса.

Дирекција је била повезана са убиствима кључних команданата које подржава Русија у Донбасу, Михаила Толстиха, званог Гиви, који је убијен у ракетном нападу, Арсена Павлова, званог Моторола, који је дигнут у ваздух у лифту и Александра Захарченка, који је погинуо у експлозији у ресторану.

Како се наводи, јединице за специјалне операције Оружаних снага Украјине обављају сличне мисије.

На пример, специјалне снаге су стајале иза убиства Јевгенија Јунакова, шефа руске администрације Великог Бурлука у Харковској области 11. јула 2022. године, пише Економист.

Валентин Наливајченко, који је у то време био на челу СБУ, каже да је до промене дошло када су тадашњи украјински лидери одлучили да политика затварања сарадника нису довољна.

„Затвори су били препуни. Невољно смо дошли до закључка да морамо елиминисати терористе, каже он.

Инсајдери из обавештајних служби кажу да Пета управа СБУ игра централну улогу у операцијама против Русије, пише британски лист.

Буџет СБУ је, према писању Економиста, пет пута већи од Главне обавештајне управе (ХУР) Министарства одбране, што указује на то да је ова служба способна да обавља најсофистицираније послове, на пример, бомбардовање Керчког моста, који повезује Русију и Крим, у октобру 2022.

Сматра се да украјински председник Володимир Зеленски одобрава најконтроверзније операције, иако се друге одлуке делегирају, пише Економист.

Путин: Контраофанзива Оружаних снага Украјине није проклизавање, то је неуспех

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке