Početna > Biznis
Biznis

Kako da proverite da li je sajt bezbedan za kupovinu?

Budućnost kupovine je kupovina preko interneta, ali ono što i dalje brine većinu potrošača jeste bezbednost i zaštita ličnih podataka.
Foto: Unsplash/christinhumephoto

Kako možete da budete sigurni da su vaše informacije koje delite sa sajtom preko koga kupujete bezbedne?

Prvi savet je da onlajn kupovinu obavljate preko sajtova kojima verujete.

Iz NBS savetuju da bi trebalo posebno proveriti da li je reč o registrovanom prodavcu ili prodavcu koji posluje u sivoj zoni.

Važno je da se obrati pažnja na sve poruke koje u sebi imaju nepravilnosti.

Posebno treba biti oprezan i kada su u pitanju nove internet prodavnice, prodavnice koje nemaju komentare drugih kupaca ili koje prodaju proizvode po neuobičajeno niskim cenama.

Pre bilo kakve transakcije potrebno je da se uverite da njihove stranice za naručivanje koriste bezbedan server. To možete da proverite tako što ćete proveriti koji protokol koristi stranica.

Procedura je jednostavna – odete na stranicu koja ima formular za unos imena, broja kreditne kartice i drugih informacija.

Pogledate adresu i ukoliko ona počinje sa „https://”, onda je to bezbedan server. Ako počinje samo sa „http://” onda server nije siguran i ne bi trebalo da obavljate bilo kakve transakcije u toj prodavnici.

Savet stručnjaka je da se ne unose informacije koje nisu potrebne. Pokušajte da unesete samo onoliko informacija koliko je potrebno u formularu.

Formulari narudžbi obično imaju zvezdicu pored polja koja je neophodno popuniti.

Oni savetuju da nikada ne čuvate informaciju kao što su brojevi kreditnih kartica na računaru. Računari nisu bezbedni i postoji mogućnost pristupa svemu što je na vašem računaru dok ste konektovani na internet.

„Izlogujte se sa svih onlajn internet naloga koji čuvaju informacije o vašoj kreditnoj kartici. Uverite se da ste izabrali teške lozinke za ove vrste naloga”, savetuju stručnjaci za onlajn trgovinu.

Prateći opisane korake povećaćete bezbednost dok kupujete preko interneta ali i onlajn prodavnice takođe treba da preduzmu mere bezbednosti.

Onlajn kupovina čini kupovinu lakom, brzom i zabavnom.

Iz NBS posebno naglašavaju da se kod kupovine na internetu ne koristi PIN, tako da zahtev za unos PIN-a direktno ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka.

U Americi stopa nezaposlenosti u avgustu porasla na 3,8 odsto

Preuzmite android aplikaciju.